Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του Έβρου: Ένταξη του ηλίανθου στα οικολογικά σχήματα και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Την ένταξη της καλλιέργειας του ηλιάνθου στο πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων αλλά και στα Οικολογικά Σχήματα (Eco-Schemes) της νέας ΚΑΠ ζητάνε με κοινή τους επιστολή προς το ΥπΑΑΤ Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του Έβρου.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», η ΕΑΣ Διδυμοτείχου και ο ΑΣΚΓΕ Σουφλιώτικα Κελάρια, επισημαίνουν ότι η καλλιέργεια του ηλίανθου καλύπτει τους σχετικούς ειδικούς στόχους του Eco-schemes, (31) – Πρόγραμμα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων: Π1-31.1-Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών, χωρίς να αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ «η σκέψη για συνδεδεμένη ενίσχυση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, επιβάλλεται να εξεταστεί».

Στον Έβρο τα τελευταία δέκα χρόνια η καλλιέργεια του ηλίανθου έχει σε ετήσια βάση μια έκταση σταθερή περίπου στα 300.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Είναι κατά κύριο λόγο ξηρική καλλιέργεια, αξιοποιεί εδάφη μη αρδευόμενα χαμηλής γονιμότητας
  • Είναι καλλιέργειας με χαμηλές εισροές φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων
  • Ενδείκνυται για αμειψισπορά στο σχήμα χειμερινά σιτηρά – ηλίανθος – χειμερινά σιτηρά και χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Έβρου
  • Είναι ιδανική εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας σε μη αρδευόμενες εκτάσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
  • Αποτελεί εξαίρετο μελισσοκομικό φυτό και συνδυάζει κλάδους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.
  • Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού, σημαντικό στοιχείο για τη διατροφή του ανθρώπου, στα πλαίσια της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο, να λαμβάνεται υπόψη για το σχεδιασμό των προγραμμάτων του στρατηγικού σχεδίου, η θέση της ακριτικής και παραμεθόριας περιοχής του νομού Έβρου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή.