Aνακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Όλυμπος

Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας, αβέβαιο το μέλλον για τους 43 εργαζομένους

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος, γνωστή ως “Olympus Bank” (που προέκυψε από τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου) ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” στο εγχώριο οικοσύστημα, αιφνιδιάζοντας τόσο τις υπόλοιπες τράπεζες όσο και φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πιστωτικό κλάδο. Η είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας σε χρόνο μηδέν και προκάλεσε ιδιαίτερη αναταραχή στους καταθέτες της τράπεζας, στους μετόχους της αλλά κυρίως στους εργαζομένους της στη Δράμα και τον Έβρο.

Η τράπεζα, που δημιουργήθηκε το 2018, μετά τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου και Δράμας, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Διευθύντριας Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ Heather Gibson για επαρκή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ανάκληση της άδειάς της και η μεταβίβαση όλων των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα.
Στον Έβρο, στα υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, εργάζονται περίπου 30 εργαζόμενοι οι οποίοι προβλέπεται να απολυθούν λαμβάνοντας την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι η Olympus Bank “δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό”.
Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκδώσει την απόφαση ανάκλησης της τραπεζικής άδειας μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προβλέπει η διαδικασία για τις μη συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Η κατάρρευση της συνεταιριστικής τράπεζας με ενεργητικό 96.480 ευρώ (στοιχεία 2021) και μόλις τέσσερα καταστήματα (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Άγιος Αθανάσιος) δεν συνιστά λόγο ανησυχίας για τα δεδομένα του Ευρωσυστήματος, ωστόσο αποτελεί το πρώτο “τραπεζικό λουκέτο” μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας.
Πρώτο μέλημα της ΤτΕ ήταν να διασφαλιστούν οι 20.000 καταθέτες της συνεταιριστικής τράπεζας και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η μετάπτωση των καταθέσεων ύψους 80-85 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Για τη μετάπτωση των καταθέσεων στην ΕΤΕ, έχουν σταλεί από την τράπεζα αναλυτικές οδηγίες στους πελάτες της Olympus Bank οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από σήμερα από το δίκτυο της ΕΤΕ.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει μια αποφυγή δηλώσεων από διάφορα στελέχη μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων σε αυτή, που στο σύνολο πρόκειται για 43 άτομα από τα οποία για το νομό Έβρου αντιστοιχούν σε 25 εργαζόμενους, σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Ως εκκαθαριστής της τράπεζας ορίστηκε η PQH στην οποία μεταφέρεται η διαφορά παθητικού και ενεργητικού και στην οποία οφείλουν πλέον οι δανειολήπτες τα δάνεια που έχουν λάβει. Σε ό,τι αφορά τους 40-45 εργαζομένους, θα απολυθούν με την προβλεπόμενη αποζημίωση.


Επιστολή του Επιμελητηρίου Έβρου για τη στήριξη των εργαζομένων της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου (νυν ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) ιδρύθηκε το έτος 1996 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Νικολάου Δαστερίδη και με μαζικές εγγραφές από όλο το Νομό Έβρου. Την 4/2/2023, όλως αιφνιδίως, Ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι «Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό. Κατόπιν αυτού, η άδεια της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό της Απόφασης 456/1/04/02/2023 της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατόπιν αυτών, ήδη, σήμερα, η τράπεζα έχει διακόψει τη λειτουργία της στα δυο καταστήματα που διαθέτει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με αποτέλεσμα και την διακοπή των εργασιακών σχέσεων των 40 εργαζομένων της.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η διακοπή λειτουργίας της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» υπαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τυγχάνει απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει αναταραχή στην προσωπική, οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή 40 εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσιακή τους αρτιότητα και αφοσίωση.
Θεωρούμε, αδήριτη ανάγκη, όπως μεριμνήσετε για την επαγγελματική αποκατάσταση του μικρού αριθμού των εργαζομένων της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης. Δεδομένου ότι οι χιλιάδες καταθέσεις της εν λόγω τράπεζας μεταβιβάστηκαν στο πιστωτικό ίδρυμα «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ παρακαλούμε, όπως άμεσα, προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για να μεταφερθεί και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, προκειμένου για την διασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος. Επειδή, ειδικά για τον Έβρο, κάθε θέση εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για περισσότερους από έναν λόγους. Επειδή, η Κυβέρνησή σας στηρίζει τον Έβρο παντί τρόπο, θεωρούμε δεδομένο ότι με προσωπική σας παρέμβαση θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους 40 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

  • Το θέμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας «ΟΛΥΜΠΟΣ» έθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Κελέτσης
  • Το θέμα της αποκατάστασης των εργαζομένων και της εξασφάλισης των καταθετών στην Συνεταιριστική Τράπεζα “OLYMPUS BANK” έθεσε κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης. Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του για το θέμα ο βουλευτής απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη ανέφερε τα εξής: «κ. Υπουργέ θα ήθελα να θέσω δι΄ υμών στην Κυβέρνηση, από αυτό το πιο επίσημο βήμα της Βουλής, το θέμα της αιφνιδιαστικής άρσης της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας “OLYMPUS BANK”, που από το 2018 απορρόφησε την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. Η κίνηση αυτή όπως αντιλαμβάνεστε προκάλεσε έντονη ανησυχία στην κοινωνία του Έβρου και της Δράμας σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τους καταθέτες που στην πλειοψηφία τους είναι πολίτες φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις απ’ αυτές τις δύο ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστούν οι καταθέσεις. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους εργαζομένους στα δύο υποκαταστήματα του Έβρου και της Δράμας. Πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί η εργασία τους με ανάλογο τρόπο που έγινε και στο παρελθόν, οπότε και μετατάχθηκαν σε άλλες τράπεζες ή θυγατρικές τους. Πρόκειται συνολικά για 25 περίπου εργαζομένους που αν δεν ληφθεί πρόνοια θα μείνουν άνεργοι με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου κοινωνικού προβλήματος στις δύο αυτές εθνικά ευαίσθητες περιοχές».
  • Επιπλέον κατά τη συζήτηση κατατέθηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των κομμάτων στην εκλογική διαδικασία», γνωστή και ως «τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη». Μιλώντας για το θέμα αυτό ο βουλευτής Έβρου τόνισε τα ακόλουθα: «η τροπολογία αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη. Η τραυματική εμπειρία του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας μας κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιβάλλει ως ελάχιστο μέσο άμυνας τον αποκλεισμό των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων και των ατόμων που συμμετείχαν σ’ αυτές, αλλά και των αποδεδειγμένα εχθρών της Δημοκρατίας μας από τις εκλογές. Η τροπολογία είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα που προβλέπει στο μεν άρθρο 5 την συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας εφόσον δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Ενώ στο άρθρο 29 ορίζει ότι τα κόμματα πρέπει να εξυπηρετούν με την οργάνωση και τη δράση τους την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας από τους εχθρούς της. Στο θέμα αυτό δεν χωρούν μισόλογα και αστερίσκοι!»

Ν. Γκαρά-Θ. Ξανθόπουλος: «Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για το προσωπικό της Olympus Bank»
Την ανάγκη για άμεση εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση της επαγγελματικής ομαλότητας για τους/τις 43 εργαζόμενους/ες των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος, θέτουν με Ερώτησή τους στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά και ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τους/τις 43 εργαζόμενους/ες των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος (25 εργαζόμενοι/ες στον Έβρο και 18 στη Δράμα) οι οποίοι/ες αντιμετωπίζουν αιφνιδιαστικά μια άσχημη επαγγελματική εξέλιξη και κατ΄ επέκταση μια σοβαρή αναταραχή στην προσωπική, οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική τους ζωή, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η ανεργία στους Νομούς Έβρου και Δράμας κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά και κάθε θέση εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τέλος, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να μεριμνήσουν για την επαγγελματική αποκατάσταση και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση του ομαλού οικογενειακού, οικονομικού και κοινωνικού βίου των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος εξασφαλίζοντας τη μεταφορά τους στην Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι οι καταθέσεις όλων των πελατών είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και ότι αποτελούν πλέον κομμάτι του παθητικού της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκδήλωσε το ανάλογο ενδιαφέρον και ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, όπως μετονομάσθηκε, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει μια αποφυγή δηλώσεων από διάφορα στελέχη μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων σε αυτή, που στο σύνολο πρόκειται για 43 άτομα από τα οποία για το νομό Έβρου αντιστοιχούν σε 25 εργαζόμενους, σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: «Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας»
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της Τράπεζας Όλυμπος. Καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί!»
ΚΚΕ ΑΜΘ: Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της «OlympusBank»
Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της συνεταιριστικής τράπεζας «OLYMPUS BANK», της οποίας οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από το διαδίκτυο, διαβάζοντας τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ. Σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες (Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε. και Λέσβου – Λήμνου Συν.Π.Ε.), η Οργάνωση καταγγέλλει πως «επιβεβαιώνει πως επιταχύνεται η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Παράλληλα, με την απλόχερη κρατική στήριξη, ενισχύεται ο ρόλος που έχουν στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας, με τη διοχέτευση κεφαλαίων σε άλλους κλάδους, με στόχο επίσης τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Όπως σε όλο το χρηματοπιστωτικό τομέα, έτσι και τώρα με την «OLYMPUSBANK», οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, αφού μένουν ξεκρέμαστοι, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να χάσουν δουλειές και δικαιώματα. Ταυτόχρονα την «πληρώνουν» και αρκετοί μικρομέτοχοι, που έχοντας την αυταπάτη της «επένδυσης» που θα τους αποφέρει κέρδη, τοποθέτησαν οικονομίες και κόπους μιας ζωής στο μετοχικό κεφάλαιο και τώρα αυτά … πάνε περίπατο! Επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση αυτή ότι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα έχει τους δικούς του ατσαλένιους νόμους που αφορούν μόνο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτεί από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:

  • Να προχωρήσει η απορρόφηση όλων των εργαζομένων από την Εθνική Τράπεζα (στην οποία μεταβιβάστηκαν οι καταθέσεις), σε υποκαταστήματα κοντά στον τόπο διαμονής τους και μέχρι σήμερα εργασίας τους.
    -Να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους. Να αναγνωριστεί το σύνολο των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, η προϋπηρεσία τους».

Στήριξη των εργαζομένων ζητά το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής
Να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους της Olympus Bank, της οποίας από το Σάββατο η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας ζητάει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο τομέας οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητάει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς αφορούν σε θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές του Έβρου και της Δράμας.