Πάνω από 200 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά –Αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα μεταξύ των περιζήτητων σκευασμάτων.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Στην πρώτη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, με 156 σκευάσματα, ενώ στη δεύτερη, με 76 φάρμακα, αυτά για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν, έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής και κυκλοφορίας τους.
Μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν εννέα εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς, καθώς και αναλγητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το κρυολόγημα, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός πουλάει τρέλα, κάνοντας ότι δε βλέπει τις τραγικές ελλείψεις εκατοντάδων βασικών φαρμάκων από τα ράφια φαρμακείων και πολύ πιθανόν και νοσοκομείων.
Όπως είναι φυσικό το πρόβλημα απασχολεί και τα φαρμακεία του Έβρου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο του ατόμου που γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει ένα αντιπυρετικό, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Αυξήσεις στις τιμές των φθηνών φαρμάκων αναμένεται να υπάρξουν άμεσα στην ελληνική αγορά προκειμένου να μην αποσυρθούν και ενισχύσουν το «καλάθι» των ελλείψεων.Ένα φαινόμενο που οφείλεται, εκτός των άλλων, στην περιορισμένη παραγωγή κάποιων φθηνών φαρμάκων, στην έλλειψη πρώτων υλών αλλά και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές εξαιτίας των υψηλότερων τιμών διάθεσης των σκευασμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο κ. Πλεύρης, υποστήριξε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και του δύο των δύο ευρώ, ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα». «Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ», ανέφερε.
Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:
1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
2) Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
8) αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
9) ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.
Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο