Η Γαλλία βρίσκεται προφανώς στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ένταξη ορισμένων βαλκανικών χωρών και ήδη Γαλλία και ΕΕ έχουν λάβει αποφάσεις σε σχέση με την εν λόγω διεύρυνση. Για εμάς, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε δε, ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου γιατί εδώ βρίσκονται τα χερσαία σύνορα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία».
Δήλωσε επίσης ότι τη Γαλλία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, απασχολούν επίσης τα όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως αυτό που είδαμε, μέχρι στιγμής, είναι η ομόφωνη απάντηση των Ευρωπαίων στη ρωσική επίθεση. «Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, εκείνο που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η Ελλάδα παίζει και θα συνεχίσει να παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας εδώ στην περιοχή, αλλά και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας».
Για την αναπτυξιακή δυναμική και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, ο Γάλλος πρέσβης, επικαλούμενος την ενημέρωση που του παρείχαν κατά τις χθεσινές συναντήσεις η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σημείωσε: «Μιλήσαμε για θέματα πολιτικά, στρατηγικά, αμυντικά αλλά και το δυναμικό της πόλης της Αλεξανδρούπολης και μου εξήγησαν ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της σε σχέση με το λιμάνι και το αεροδρόμιο καθώς επίσης και ο γεωπολιτικός ρόλος της περιοχής σε σχέση με τη γειτνίασή της με την Τουρκία».
Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο της συγκεκριμένης περιοχής της Θράκης, «χάρη στην ανάπτυξη του λιμένα και μελλοντικά του αεροδρομίου. Υπάρχουν εδώ πολλά διακυβεύματα, ενεργειακής φύσεως και θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την άμυνα. Δεν έχω λοιπόν καμία αμφιβολία εφόσον μιλάμε για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ότι στα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε όλο και περισσότερα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού να ελλιμενίζονται εδώ στην Αλεξανδρούπολη».
Ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Αλεξανδρούπολη, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ με σκοπό να διερευνήσω τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ γαλλικών εταιρειών και οικονομικών φορέων στην περιοχή της Θράκης. Επισκέφθηκα σήμερα μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται επιτυχώς στον τομέα των ηλεκτρονικών και το βράδυ θα δειπνήσω με τοπικούς επιχειρηματίες. Είναι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο τουρισμός, η επεξεργασία των απορριμμάτων, το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα αλλά και τον βόρειο άξονα (Βουλγαρία και Ρουμανία), είναι τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιριών… Συμβαίνουν πάρα πολλά στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν εκ νέου προσελκύσει το ενδιαφέρον της Γαλλίας».
Ειδική αναφορά έκανε ο Γάλλος πρέσβης στην επίσκεψή του στον Γαλλικό Σταθμό, που «δηλώνει την παρουσία της Γαλλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια» καθώς και στον σύλλογο «Το Σπίτι της Αντουανέττας», έναν σύλλογο «πάρα πολύ δυναμικό, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Γαλλίας».
«Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη στην οποία αισθάνεται κανείς τη γαλλική παρουσία από πολύ παλιά. Νομίζω ότι θα επιστρέψω πριν από το επόμενο καλοκαίρι, γιατί η πρώτη επίσκεψη είναι διερευνητική, ενώ στις επόμενες ενισχύονται και εδραιώνονται οι δεσμοί που δημιουργούνται. Νομίζω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δυναμικού ανάπτυξης της χώρας παίζεται εδώ, στη βόρεια Ελλάδα, συνεπώς κι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνογαλλικής σχέσης».