Συμβουλές προς τους καταναλωτές εν όψει των εορτών του Πάσχα

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εν όψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης και κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες αυτές, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) στα δύο ημιμόριά τους με τα παρακάτω διακριτικά: α) τον κωδικό του σφαγείου, β) τη χώρα σφαγής και γ) το ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ).

2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανόδιους πωλητές.

3. Τα αμνοερίφια φέρουν υποχρεωτικά σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:

  1. Αμνοερίφια ελληνικής εκτροφής και εκτροφής σε χώρες της ΕΚ που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
  2. Αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε χώρες της ΕΚ φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας.
  3. Αμνοερίφια τρίτων χωρών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανού (Ε155 Καστανό ΗΤ).

4. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το κρέας συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) στις οποίες αναγράφονται, η χώρα και ο κωδικός εκτροφής του ζώου, ο τόπος γέννησης, ο τόπος πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος) επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.

5. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.), δεν πρέπει να φέρουν οζίδια ή κύστεις και πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7°C για το κρέας και τους 3°C για τα νωπά παραπροϊόντα.

6. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θερμοκρασία μικρότερη των -18°C) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους, η οποία φέρει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής.

7. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.

Όσον αφορά τα αυγά:

1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός αποτελείται από τρία τμήματα:

  1. μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί).
  2. κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία).
  3. κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095).

2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.

5. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Ο ΕΦΕΤ και καταναλωτικές οργανώσεις, εν όψει των εορτών του Πάσχα, συνιστούν στους καταναλωτές:

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα και θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.

Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητάμε να μας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

• Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια ειδών ζαχαροπλαστικής

• Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηση, την έκθεση και την διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Επίσης είναι υποχρεωτική η αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης και πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά από τους καταναλωτές.

• Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ. σοκολατένια αυγά κλπ), για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας» κυρίως για λόγους παραπλάνησης.

Για την χρήση κεριών – λαμπάδων

Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη. Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ. Δεν ανάβουμε κεριά κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.

Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς. Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.

• Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα ή έχουν οσμή τροφίμων γιατί υπάρχει κίνδυνος κατανάλωσης από μικρά παιδιά.

• Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεγούν αυτά τα υλικά κατά την καύση των κεριών.

Πυροτεχνήματα

• Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας πυροτεχνημάτων που προέρχονται από κατασκευαστές χωρίς πιστοποίηση, κυκλοφορούν παράνομα παρόμοιες κατασκευές, από πλανόδιους κυρίως πωλητές. Δεν αγοράζουμε, ιδιαίτερα για χρήση από παιδιά, τέτοια πυροτεχνήματα, δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας και αποτρέπουμε και γνωστούς και φίλους να επιδοθούν σε ιδιοκατασκευή πυροτεχνημάτων.

Γενικά

Αγοράζουμε τα τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Η αγορά τροφίμων από ανώνυμους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές θα πρέπει να αποφεύγεται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του.

Αγοράζοντας προϊόντα από την τοπική αγορά, ενισχύουμε έμπρακτα την ανάπτυξη του τόπου μας και βοηθάμε την ανάκαμψη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις, αυξάνουμε την απασχόληση και αναπτύσσουμε την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2019/04/blog-post_453.html#ixzz7R0yhkgJZ
Alexandroupoli Online