24ωρο «λουκέτο» στην εστίαση την Τρίτη

Δυναμικές κινητοποιήσεις οργανώνουν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου οι επαγγελματίες της εστίασης, με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με συμμετοχή επαγγελματιών που θα καταφθάσουν με πούλμαν από όλη την Ελλάδα.


Οι επιχειρηματίες της εστίασης βλέπουν την πελατεία τους να λιγοστεύει με τα νέα μέτρα που δείχνουν «πόρτα» στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 50% -και με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να κινούνται σε ποσοστά κάτω του 50%-, οι μισοί πελάτες είναι αποκλεισμένοι. Έτσι οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, σε μια περίοδο που αναζητούν έσοδα για να πληρώσουν τα χρέη της πανδημίας.


Όπως μετέφεραν και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδικαλιστικοί φορείς της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητούν οριζόντια μέτρα, ισονομία με τα super market, ορθολογικοποίηση των ποινών που φτάνουν στις 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο, αναβολή υποχρεώσεων που συσσώρευσε η πανδημία και οικονομική στήριξη, ενώ ειδικά οι επιχειρηματίες της εστίασης επιμένουν στα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πάγωμα επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ζητούν επίσης απαλλαγή από τέλη ΟΤΑ και οριζόντιο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας.


Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε από τις αντιπροσωπείες των Σωματείων Εστίασης, που συμμετέχουν στο διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Estiasi Greece στην Τρίπολη.
Μετά τη λήψη της απόφασης στην Τρίπολη, ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης του Έβρου Νίκος Γεωργιάδης δημοσίευσε τη δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας τα εξής:
“Η εστίαση την Τριτη 16/11 απο τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και απο την Κέρκυρα μέχρι την Μυτιλήνη δηλώνει πως δεν αντέχει άλλο.


Αντιδρά με κάθε μέσο και κάθε τρόπο ειρηνικά και με αξιοπρέπεια ,ενώνοντας την διεκδίκηση του κλάδου κάτω απο την κοινή αντζεντα που συμφωνήθηκε και ιεραρχήθηκε στον 2ο Συνέδριο εστίασης στην Τριπολη .
Το διαίρει και βασίλευε ,δεν θα το επιτρέψουμε σε κανέναν
Την Τριτη 16/11 ΟΛΗ η εστίαση ΕΝΩΜΕΝΗ
Θα ανάδειξει το πολιτικό κόστος που της αναλογεί .
Πέρα αυτού έχει παρθεί απόφασή και ταυτόχρονα την ίδια μερα θα οργανωθούν και συμβολικοί αποκλεισμοί με ταυτόχρονη παράδοση των αιτημάτων μας σε όλους τους Βουλευτές ανα την επικράτεια .
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Η Τρίπολη έδειξε τον δρόμο 200 χρόνια πριν… Με τον ίδιο τρόπο τον δείχνει και σήμερα!”