14η ημέρα του πύρινου εφιάλτη – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Σουφλί 

Η φωτιά πλέον κινείται μεταξύ Γιαννούλη και Κορνοφωλιάς, ενώ αυτή την ώρα ο κίνδυνος για το Σουφλί και το Πρωτοκκλήσι φαίνεται να έχει αποφευχθεί

Εφιαλτική ήταν ακόμα μια νύχτα για την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου στον Έβρο, αφού η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η πυρκαγιά καίει για 14η ημέρα και όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά πλέον κινείται μεταξύ Γιαννούλη και Κορνοφωλιάς, ενώ αυτή την ώρα ο κίνδυνος για το Σουφλί και το Πρωτοκκλήσι φαίνεται να έχει αποφευχθεί. 

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Σουφλίου ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ελπίδα η αλλαγή στη φορά των ανέμων

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, σήμερα αναμένεται να έχουμε αλλαγή στη φορά των ανέμων, να στραφούν σε βόρειους και αυτό εκτιμούν οι Αρχές ότι θα βοηθήσει στην πυρόσβεση.https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffocustonevro%2Fvideos%2F3646156992281995%2F&show_text=false&width=560&t=0

Έβρος: Σε τόξο αρκετών χιλιομέτρων το μέτωπο της φωτιάς

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένα τόξο αρκετών χιλιομέτρων εκτείνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που τις τελευταίες μέρες καίει στην περιοχή της Κοτρωνιάς. Παρά τις ισχυρές και συνεχώς αυξανόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική πορεία της κυκλώνοντας τη νύχτα τα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ με κατεύθυνση βόρεια προς το Πρωτοκκλήσι και ανατολικά προς το Σουφλί.

Ολονύχτια μάχη για να μη περάσει η φωτιά στο Σουφλί

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, είπε νωρίτερα χθες το βράδυ ότι η πυρκαγιά πλησιάζει την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να δώσει το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Μέσω του 112 δόθηκε χθες η οδηγία προς του κατοίκους του Σουφλίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FDimosSoufliou%2Fposts%2Fpfbid02Nz2BNgGW4UQX4rFcqMYfsuANKMbPe8vnnRTtr13xfV2dEbUBeMCAFo8wWcUYCinHl&show_text=true&width=500

Η δημοτική Αρχή ενημέρωσε για την απομάκρυνση των ζώων και μελισσιών προς την Κορνοφωλιά, ενώ είναι διαθέσιμα και λεωφορεία για το ενδεχόμενο εκκένωσης.

Αρτοποιός: Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός εξήγησε τους λόγους που η φωτιά στον Έβρο δεν σβήνει παρά τις υπερπάνθρωπες προσπάθειες του Σώματος.

«Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές», είπε χαρακτηριστικά.

Ανεπανόρθωτη καταστροφή

Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς είναι αποκαρδιοτικό, από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει για ένα ακόμα 24ωρο στον Έβρο.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη αφήνει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής γης. Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Α. Δημητρακόπουλος: Το μοναδικό δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες των 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

evros-kammena.jpg

Αποκαρδιωτικές εικόνες, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο / SOOC


Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές. «Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Δ. Μπακαλούδης: Καταστράφηκαν ολοσχερώς χιλιάδες φωλιές με είδη πτηνών

Ο καθηγητής Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Δημήτρης Μπακαλούδης και πρόεδρος στο παρελθόν του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή αναφέρει για τα είδη που διαβιούν στην περιοχή: «Στο τμήμα της Ζώνης Α, που καταστράφηκε φέτος ολοσχερώς, υπήρχε η αποικία με τις περισσότερες φωλιές του Μαυρόγυπα.

Σ’ αυτό το τμήμα της Ζώνης Α, όπως και στην καμένη περιοχή εκτός της Ζώνης Α, υπήρχαν και αρκετές φωλιές από άλλα αρπακτικά πτηνά, όπως από Φιδαετό, Κραυγαετό, Σταυραετό, Διπλοσάϊνο, Γερακίνα, κ.ά., αλλά και από άλλα πτηνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως του Μαυροπελαργού. Στην περιοχή που κάηκε φώλιαζαν αρκετά είδη στρουθιόμορφων (πχ Σπίνος, Καλόγερος, Γαλαζοπαπαδίτσα, Κοκκινολαίμης, Συκοφάγος, Δενδορφυλλοσκόπος, Σταχτοπετρόκλης, Σταχτομυγοχάφτης, Κότσυφας, Αετομάχος, κ.ά.), κορακοειδών (π.χ. Κοράκι), νυκτόβιων αρπακτικών (π.χ. Νανόμπουφος), περιστερόμορφων (Τρυγόνι, Φάσα), και πολλά άλλα είδη πτηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προστασίας. Επίσης, διαβιούσαν πληθυσμοί από αρκετά θηλαστικά, όπως Ζαρκάδι, Λύκος, Αλεπού, Πετροκούναβο, Ασβός, Σκίουρος, Δασομυωξός, τρωκτικά κ.ά. καθώς και από ερπετά, όπως χελώνες, σαύρες και φίδια».