Υπό αδειοδότηση χρυσωρυχείο στο Ροσίνι της Βουλγαρίας

Αντιδρά η Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Συνάντηση στο Διδυμότειχο διοργάνωσε το Σάββατο η Οικολογική Εταιρεία Έβρου μεταξύ των μελών της. Στόχος ήταν η οργάνωση των αντιδράσεων για το ενδεχόμενο αδειοδότησης χρυσωρυχείου στην μικρή Βουλγαρική πόλη Ροσίνι, που βρίσκεται 10 χλμ από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Έβρο.

Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου Γιώργος Δεμερίδης είπε ότι προ εικοσαετίας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούσαν για την πιθανότητα εγκατάστασης χρυσωρυχείου στο Κρούμοφγκραντ, ωστόσο δεν εισακούστηκαν. Το χρυσωρυχείο λειτούργησε, αλλά δεν παρακολούθησαν εν συνεχεία αν προκλήθηκαν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στη συνάντηση τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι:

α) Από τις εταιρείες χρυσού, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος να μεταφερθούν μέσω του Ερυθροπόταμου τα τοξικά απόβλητα στο Ελληνικό έδαφος.

β) Το κυάνιο που είναι απαραίτητο συστατικό στη διεργασία της επεξεργασίας των ορυκτών της εξόρυξης, στη θερμοκρασία των 25-26 βαθμών Κελσίου εξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία είναι μικρότερη, έτσι όμως υγροποιείται εκ νέου, και με τα νερά της βροχής χύνεται στη γη και προσβάλλει τα φυτά, τα ζώα και την άνθρωπο.

γ) εφόσον τα πετρώματα της εξόρυξης είναι θειούχα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε χημική αντίδραση, και από το διοξείδιο του θείου θα παράγεται θειικό οξύ στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το φαινόμενο αυτό ορίζεται ως όξινη απορροή. Τα ζώα δεν πίνουν το νερό αυτό με την όξινη απορροή που είναι ακατάλληλο και για την γεωργική εκμετάλλευση.

Αυτές οι άκρως αρνητικές συνέπειες της μεταλλουργίας χρυσού για τη δημόσια υγεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την επεξεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα προσβάλλουν και την δική μας τοπική οικονομία.

Τελικά, αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς στους Δήμους Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, ώστε να πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο μια ανοικτή εκδήλωση με πανεπιστημιακούς ομιλητές όπου θα κληθούν: οι αιρετοί πολιτικοί, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές και οι τοπικοί φορείς, για να συμπράξουν στον κοινό αγώνα με την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου, κατά των χρυσωρυχείων.

Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση, θα κληθεί να συμμετέχει και αντιπροσωπεία από τους γείτονες της Βουλγαρίας, από τους οποίους λάβαμε τις σχετικές πληροφορίες.