Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έχει ξεπεράσει πλέον τα 4,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Ο Οργανισμός το πρωί του Σαββάτου κατέγραψε 4.441.663 Ουκρανούς πρόσφυγες, 59.347 περισσότερους σε σχέση με την Παρασκευή.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι αυτοί που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, είναι σε ποσοστό 90% γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ από την Ουκρανία έχουν διαφύγει και περίπου 210.000 πολίτες άλλων χωρών, που συνάντησαν συχνά δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 7,1 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, βάσει των στοιχείων έως 5 Απριλίου. Ο αριθμός αυτός ανεβάζει το σύνολο του πληθυσμού που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία του σε περισσότερους 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, στα εδάφη που ελέγχονταν από την Ουκρανία (όχι στην Κριμαία, που είναι υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014, και όχι στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές) η χώρα είχε πληθυσμό που ξεπερνούσε τα τα 37 εκατομμύρια κατοίκους.

Πού έχουν πάει οι πρόσφυγες

Η Πολωνία φιλοξενεί με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, καθώς από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.564.994 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR.

Ορισμένοι από αυτούς μεταβαίνουν ακολούθως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ εκείνων που παραμένουν στην Πολωνία, 700.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL), ανέφερε χθες η HCR.

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά εξάλλου ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Στις 8 Απριλίου, ο οργανισμός υπολόγιζε τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Ρουμανία -μέσω Μολδαβίας- σε 678.081, εκ των οποίων κάποιοι αναχώρησαν προς άλλες χώρες.

Αντίστοιχα οι Ουκρανοί που εισήλθαν στη Μολδαβία, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, έφτασαν τους 406.611. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 8 Απριλίου 413.888 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR, ενώ στη Σλοβακία έχουν φτάσει συνολικά 310.989 άνθρωποι.

Από την άλλη πλευρά των ουκρανικών συνόρων, στη Ρωσία, έχουν πάει 389.845 άνθρωποι, έως τις 8 Απριλίου.

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 19.096 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για την καταμέτρηση των προσφύγων, όσον αφορά τις χώρες του Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία υπολογίζουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Επίσης, εκτιμά ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που κατάγονται από όμορες χώρες οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στις εστίες τους.