Βουλγαρία: Διαρροή σε αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας – Καμία αλλαγή στο επίπεδο ραδιενέργειας

Διακοπή στη λειτουργία του ενός αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία ανακοινώθηκε για αύριο (10/12/2022), μετά τον εντοπισμό διαρροής ύδατος, η οποία δεν έχει προκαλέσει αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του σταθμού.

«Θα διακοπεί η λειτουργία στη μονάδα 6 για την αποκατάσταση διαρροής, προτού αυτή φτάσει στο ανώτατο όριο που επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διαχειριστή του σταθμού.

«Καμία αλλαγή στο επίπεδο ραδιενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στους χώρους εργασίας και στην μονάδα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου στο επίπεδο σωλήνα γεννήτριας ατμού, βασικού συστήματος για τη μετατροπή του θερμού ύδατος, που προέρχεται από την καρδιά του αντιδραστήρα, σε ατμό που τροφοδοτεί τις τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο σταθμός του Κοζλοντούι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας, κοντά στον Δούναβη. Φέτος ο σταθμός έχει γνωρίσει άλλα δύο περιστατικά που προκλήθηκαν από ελάττωμα των γεννητριών, που προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα 5 τον Ιούνιο και στη συνέχεια του αντιδραστήρα 6 τον Οκτώβριο.

Το Κοζλοντούι είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός στη Βουλγαρία και παράγει το ένα τρίτο της ενέργειας της χώρας. Δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος ισχύος 1.000 megawatt λειτουργούν στον σταθμό και προς το παρόν τροφοδοτούνται με ρωσικό καύσιμο.

Η βουλγαρική κυβέρνηση αναζητά νέους προμηθευτές για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και μελετά προσφορές της αμερικανικής Westinghouse και της γαλλικής Framatome.

Οι μονάδες 1 και 4 είναι πεπαλαιωμένες και έκλεισαν το 1998 και το 2006 αντίστοιχα, έπειτα από απαίτηση των Βρυξελλών, που το έθεσε ως όρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.