Βιβλιοπαρουσίαση στο Διδυμότειχο του βιβλίου «Η Συναγωγή»

Ο Δήμος Διδυμοτείχου και το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου τιμώντας την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας , παρουσιάζουν την Πέμπτη 13/10 και ώρα 19:00 στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου το βιβλίο του συγγραφέα/αρχιτέκτονα Δρ Ηλία Β. Μεσσίνα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Yale, της Ακαδημίας Bezalel, με διδακτορικό από το ΕΜΠ στην Χωροταξία και Mεταπτυχιακό σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Με μεταδιδακτορικό από το τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Technion, πραγματοποίησε επίσης έρευνα πάνω στο βιοκλιματικό σχεδιασμό στη Μονάδα Αρχιτεκτονικής της Ερήμου του Πανεπιστημίου Ben Gurion.

Ανέλαβε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών της Ελλάδας το 1993. Από το 1995 έχει αναλάβει τη μελέτη και αποκατάσταση ιστορικών συναγωγών στη Βέροια (1995), στη Θεσσαλονίκη (2016 και 2017), στα Τρίκαλα (2019) και στην Κω (2022), ενώ στην Αίγινα, σε συνεργασία με την Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων προώθησε την προστασία του ψηφιδωτού της αρχαίας συναγωγής.

Το πρόσφατο βιβλίο του «Η Συναγωγή» αναφέρεται εκτενώς στην ιστορία και αρχιτεκτονική της συναγωγής της εβραϊκης κοινότητας του Διδυμοτείχου. Στο βιβλίο του «Οι Συναγωγές της Ελλάδος» περιλαμβάνει και αρχιτεκτονικά σχέδια λεπτομερούς αναπαράστασης της συναγωγής του Διδυμοτείχου, που χρονολογείται από τον 19 αιώνα ή νωρίτερα, ανακαινίστηκε το 1924 και τέλος κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1980.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η Συναγωγή»

Στην εκδήλωση θα διαβαστούν αποσπάσματα του βιβλίου του Δρ Ηλία Β. Μεσσίνα που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2022 και παρουσιάζει τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την εξαντλητική επιστημονική και αρχιτεκτονική έρευνα και αποτύπωση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Τότε που ο συγγραφέας ως νέος αρχιτέκτονας και ως φαντάρος στο Διδυμότειχο, ξεκίνησε την περιοδεία της αποτύπωσης όλων των συναγωγών που έστεκαν ακόμη στην Ελλάδα, ορισμένες από τις οποίες κατεδαφίστηκαν αμέσως μετά. Το βιβλίο εστιάζει στις πόλεις Αίγινα, Βέροια, Διδιμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη και Χαλκίδα. Το κείμενο περιλαμβάνει αφήγηση, διαλόγους, σημειώσεις από σημειωματάρια και σκίτσα του συγγραφέα από την έρευνά και περιήγησή του στις τοποθεσίες αυτές συνδυάζοντας ντοκουμέντα με μυθοπλασία, που συμπληρώνει την αφήγηση.