Βιοντίζελ από… φιστικέλαιο παράγουν φοιτητές ΔΠΘ

Ο Τεχνοβλαστός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης act4energy συμμετείχε στο οικολογικό φεστιβάλ κινηματογράφου «Film Seed Festival» στην Τήνο, το οποίο διοργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα HYPERCOMF σε συνεργασία με τη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση.

Το φεστιβάλ «Film Seed Festival» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας S+T+ARTS της Ευρωπαϊκής επιτροπής με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών για την επίτευξη οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας σε μικρές αγροτικές κοινότητες. Ειδικότερα, κατά την έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε φύτευση αγροτεμαχίου με καλλιέργεια φιστικιού Arachis Hypogea. Η ανάπτυξη της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού.

Παραγωγή βιοντίζελ από φιστικέλαιο στο ΔΠΘ
Τα φιστίκια χρησιμοποιήθηκαν αφενός για την παραγωγή θρεπτικών σνακ για τους συμμετέχοντες και αφετέρου μετατράπηκαν σε βιοντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ. Στη δεύτερη περίπτωση, η παραγωγή του βιοντίζελ από φιστικέλαιο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Τεχνοβλαστού act4energy στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο τεχνοβλαστός του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η εταιρία Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Βιοαερίου act4energy, που εξειδικεύεται στον τομέα της αναερόβιας χώνευσης παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, πρόσφατα παρουσίασε στην έκθεση Agrotica ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, αποτελούμενο από έναν αντιδραστήρα μαζί με όλα τα παρελκόμενα του.

Επιπλέον, ο τεχνοβλαστός του ΔΠΘ παρουσίασε το μοντέλο που ανάπτυξε σε συνεργασία με εταιρεία αντι-ρύπανσης αέρα. Πρόκειται για ένα βιολογικό φίλτρο απομάκρυνσης υδρόθειου (H2S), αμμωνίας (NH3), μερκαπτανών και άλλων δύσοσμων αερίων, της σειράς Bio-X η οποία μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει με θεαματικά αποτελέσματα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αντλιοστάσια λυμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές όπου απαντώνται αυτά τα αέρια.

Το υλικό είναι ευγενική παραχώρηση της Hypercomf και το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τον Ιωάννη Κολιόπουλο.