Τραγωδία στις Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου

Προβληματικό το 30%-35% των σχολικών εγκαταστάσεων

Ένα παιδί βρήκε τραγικό θάνατο και τουλάχιστον άλλα δύο τραυματίστηκαν στις Σέρρες έπειτα από ισχυρή έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών.

Την ώρα του διαλείμματος, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (05.12.2022), έγινε έκρηξη, από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία στο λεβητοστάσιο. Από το ωστικό κύμα εκσφενδονίστηκε περίπου 30 μέτρα η πόρτα που τραυμάτισε θανάσιμα το 12χρονο παιδί. Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο άλλοι μαθητές ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δυο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο.

Σημαντικές ευθύνες για την τραγωδία αποδίδουν στη διεύθυνση του σχολείου τόσο ευθέως ο δήμαρχος της πόλης όσο και εμμέσως ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών, ενώ τεχνικά θέματα τόσο σε αυτό όσο και σε πολύ περισσότερα σχολεία υπογράμμισε ο πρόεδρος των ενεργειακών επιθεωρητών. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα για την φονική έκρηξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας. «Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία»..

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του. «Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

O δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσαφής επανέλαβε ότι «το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: την πόρτα του σχολείου ποιος την ανοίγει;» και αμφισβήτησε ευθέως ότι υπήρξε ενημέρωση από τη διεύθυνση προς τον Δήμο. «Όταν υπάρχουν αντιρρήσεις από τον διευθυντή, δεν θα έπρεπε να ενημερώσει τον Δήμο, ότι αυτή την στιγμή υπάρχει συνεργείο που θέλει να μπει να κάνει δουλειά του Δήμου και εγώ δεν το αφήνω; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ενημέρωση; Και να είναι και σε επίπεδο εντελώς πιεστικό; Μιλάμε για τα παιδιά μας. Σας λέω κατηγορηματικά, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, καμία επικοινωνία του διευθυντή ή των αρμόδιων με τον Δήμο, που να ενημερώνει ότι θα γίνονταν εργασίες εκεί, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου».

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Σάββας Μπερμπερίδης, παρότι αρχικά επανέλαβε την θέση του διευθυντή του σχολείου, ότι ο τελευταίος «είχε εκφράσει την αντίρρησή του να γίνονται εργασίες στο χώρο του σχολείου την ώρα των μαθημάτων», στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι «σαφέστατα έχει τη δικαιοδοσία» να αρνηθεί είσοδο στο χώρο του σχολείου ο διευθυντής ή ο εκπαιδευτικός που επιβλέπει τα παιδιά στο προαύλιο, κάτι το οποίο όπως προκύπτει από τα γεγονότα δεν έγινε.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών Μιχάλης Χριστοδουλίδης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «δεν γίνονται “στα καλά καθούμενα” εκρήξεις λεβήτων, πουθενά στον κόσμο. Ούτε είναι η “κακιά στιγμή”», υπογραμμίζοντας τεχνικές παραμέτρους του τραγικού συμβάντος. «Τα συστήματα ασφαλείας του υφιστάμενου λέβητα δεν λειτουργούσαν; Υπάρχουν, εκτονωτικές βαλβίδες, θερμοστάτες που όταν ανέβει η θερμοκρασία θα “κόψουν” τον καυστήρα, να σταματήσει τη λειτουργία του».

Το καίριο θέμα ωστόσο έθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναρωτώμενος αν «τα σχολεία, συντηρούνται σωστά; Έχουν πιστοποιητικά πυροπροστασίας; Η θέση του λεβητοστασίου είναι η προβλεπόμενη; Βρίσκονται δίπλα σε προαύλια, σε αίθουσες διδασκαλίας. Είναι μεγάλο θέμα. Το 30%-35% των σχολικών κτιρίων έχουν τέτοια προβλήματα, προβλήματα πυροπροστασίας».

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών ΑΜ-Θ για το θάνατο του 11χρονου μαθητή μέσα στο σχολείο

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση γαι το περιστατικό στο οποίο αναφέρει ατ εξής: «Είμαστε συγκλονισμένοι με την τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με το θάνατο του μικρού μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του αδικοχαμένου μαθητή… Είμαστε γονείς και σχίζεται το μέσα μας από ανείπωτη θλίψη…

Μπορούμε να εκφράσουμε μόνο οργή.

Οργή για την εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της εργολαβοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων, που τελούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Μόνο όταν οι ανάγκες των παιδιών μας, οι δαπάνες για την Παιδεία σταματήσουν να μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους – οφέλους», θα μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε ασφαλή σχολικά κτίρια, που δεν θα πέφτουν ταβάνια στα κεφάλια τους, που δεν θα πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, που δεν θα βραχυκυκλώνει το ρεύμα, που δεν θα γκρεμίζονται από σεισμούς, που δεν θα παγώνουν το χειμώνα…

Ως Ομοσπονδία Γονέων καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων στην περιοχή μας να ενώσουμε τις φωνές μας για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πλήρη και ασφαλή συντήρηση των σχολείων με ευθύνη του Κράτους, των Δήμων και της Περιφέρειας.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία