Τουρκία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί-Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες

Σε 41.020 αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν 10 πόλεις.

Οι εργασίες έρευνες και διάσωσης ολοκληρώθηκαν σε όλες τις περιοχές εκτός από το Καχραμανμαράς και την πόλη Χατάι, όπου συνεχίζονται.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες για την εκτίμηση των ζημιών σε 11 επαρχίες με 7328 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 16.000 κτήρια, αποτελούμενα από 37.000 ανεξάρτητα διαμερίσματα, θα κατεδαφιστούν άμεσα. Νέα σπίτια θα χτιστούν στη ζώνη του σεισμού αλλά δεν θα ξεπερνούν τους 4 ορόφους.

Παράλληλα, έχουν στηθεί 250.000 σκηνές, ενώ οι εργασίες για 68.000 κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί. Φιλοξενούνται περισσότερα από 318.000 θύματα σε διάφορες επαρχίες, ενώ το έργο για τη βοήθεια ενοικίασης και μετεγκατάστασης για τους πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές συνεχίζονται. 445.000 αιτήσεις έχουν έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι δύσκολες, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως ακόμα και για το πλύσιμο των δοντιών το νερό πρέπει να είναι εμφιαλωμένο.

Όσον αφορά την καταστροφή των περιοχών, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης AFAD προειδοποιεί πως το μέγεθος των μετασεισμών μπορεί να εξακολουθήσει να φτάνει τα 5 Ρίχτερ, ζητώντας από τους πολίτες να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.