Το TALE OF X CITIES επιστρέφει στον Έβρο συγκεκριμένα στο Ορμένιο

Φέτος το καλοκαίρι, το Tale of X Cities, που οργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki και το ArtBOX και συνδιαμορφώνεται από μια δυναμική κοινότητα πολιτών και φορέων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, επιστρέφει στον Βόρειο Έβρο, στο ακριτικό Ορμένιο.

Μετά το 12 Ώρες Έβρος —μια ιδέα τεσσάρων συμμετεχόντων του προγράμματος που υλοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο— επιστρέφουμε στο Ορμένιο για μια βδομάδα εργαστηρίων, συζητήσεων και παρουσιάσεων με θέμα το χωριό, την ιστορία του, τις αναμνήσεις των κατοίκων, τα παιχνίδια και τα παραμύθια.

Ο τόπος
Το Ορμένιο υπήρξε σημαντική πόλη και φρούριο κατά την Βυζαντινή περίοδο, τόπος της μάχης του Τσιρμέν ανάμεσα σε Οθωμανικά και συνασπισμένα Χριστιανικά στρατεύματα το 1371. Σήμερα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα ανθρώπων που μετεγκαταστάθηκαν εδώ από την Βόρεια και Ανατολική Θράκη τη δεκαετία του 1920, ανθρώπων που έφυγαν την δεκαετία του 1960 για να δουλέψουν στην Γερμανία, ανθρώπων που ήρθαν ή επέστρεψαν μετά τις σπουδές τους για να κάνουν οικογένεια, ανθρώπων που δεν έφυγαν ποτέ αλλά παραμένουν εδώ για όλα αυτά που τους προσφέρει ο τόπος.

Από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, που κάποτε περνούσε το Όριεντ Εξπρές, ήρθαν και έφυγαν πολλοί, άλλοι για μεγαλύτερο άλλοι για συντομότερο διάστημα. Πολύ κοντά ο Έβρος, που για το Ορμένιο δεν είναι μόνο σύνορο αλλά το ποτάμι δίπλα στο χωριό. Αν σταθεί κανείς ψηλά, βλέπει το σημείο όπου συναντιούνται τα σύνορα Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, τις νταλίκες που κάνουν ουρά στο τελωνείο, τις γειτονικές πόλεις των άλλων χωρών που είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, τόσο πιο πολυπληθείς και προσεγμένες από τις εκάστοτε πολιτικές.

Το πρόγραμμα
Στις 24-29 Ιουλίου, όλα αυτά τα στοιχεία θα μπλεχτούν μέσα στις ιστορίες των μεγάλων και τα παιχνίδια των μικρών, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη-ηθοποιού Θωμά Βελισσάρη και της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου, και με τον συντονισμό της Χρυσούλας Ιωαννίδου που είναι μέλος της κοινότητας του Tale of X Cities από το 2022, συμπαρασσύροντας όλο το χωριό. Μαζί με μικρούς και μεγάλους, γυρνάμε σε μέρη ιστορικά και καθημερινά — την εκκλησία, το γήπεδο, το δημοτικό σχολείο, τον σιδηροδρομικό σταθμό, τον τσιουσμέ, το Βυζαντινό κάστρο, το φυλάκιο— ακούμε ιστορίες από τα παλιά και τα όχι τόσο παλιά, παίζουμε μήλα, κρυφτό, τσιμ τσιμ παπούλα, τζαμί και δικαρίτς. Όλα αυτά τα συγκεντρώνουμε σε μίνι θεατρικές αναπαραστάσεις και τα παρουσιάζουμε κάθε βράδυ στην πλατεία τρώγοντας και κουβεντιάζοντας. Τα βάζουμε σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που απλώνεται στον χώρο, επάνω στον χάρτη του χωριού, έχει τους δικούς του κανόνες, και μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως περιήγηση για τους επισκέπτες.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται τέλος η 4η συνάντηση στο Ορμένιο της open air λέσχης ανάγνωσης ηχητικών και ψηφιακών βιβλίων “μπλε αλώνι” — μιας ιδέας της Χριστίνας Βουμβουράκη που προέκυψε επίσης μέσα από τα εργαστήρια του Tale of X Cities και έχει ήδη εξαπλωθεί σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αθήνα, Ορμένιο και πρόσφατα στην Καβάλα (https://blealoni.blogspot.com/)

Οι συναντήσεις στον Βόρειο Έβρο ξεκίνησαν και συντονίζονται από το Ορμένιο και τη Χρυσούλα Ιωαννίδου, υλοποιούνται όμως κάθε φορά σε άλλο χωριό, ώστε να συναντηθεί γύρω από το βιβλίο όλη η περιοχή. Στις 29 Ιουλίου, διαβάζουμε και ακούμε παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, που όπως έγραψε ο ίδιος “προορίζονται εν μέρει για παιδιά και εν μέρει για εκείνους που έχουν διατηρήσει τις παιδικές ικανότητες του θαυμασμού και της χαράς, και που βρίσκουν στην απλότητα μια λεπτή ιδιαιτερότητα”. Ανάγνωσμα καθόλα ταιριαστό!