«Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών»: Επετειακές εκδηλώσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης σε όλο τον Έβρο

Στις 6 Απριλίου 1914, οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Είναι γνωστό ως το Μαύρο Πάσχα της Ανατολικής Θράκης, αν και σήμερα είναι αποσιωπημένο και ελάχιστα μνημονευμένο από την ελληνική ιστοριογραφία, παρόλο που θεωρείται ο προθάλαμος του οργανωμένου σχεδίου που οδήγησε στη Γενοκτονία των Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα.

Με απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που έλαβε χώρα στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006, καθιερώθηκε η 6η Απριλίου 1914, ημερομηνία κορύφωσης της εξόντωσης του θρακικού ελληνισμού, ως ημέρα μνήμης των απανταχού Θρακών.

Μια ιστορική πρωτοβουλία/διοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) υλοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, με τη σθεναρή υποστήριξη/συνδιοργάνωση κατά τόπο – των Δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου (στην Αλεξανδρούπολη) και τις ευλογίες/αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Τραϊανούπολης και της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Μια πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ που έχει διπλό σκοπό, αφενός μεν, την απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της ενιαίας Θράκης, που βίωσαν διώξεις, εκτοπισμούς, βασανισμούς, μαρτύρια και θανατώσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και αφετέρου δε, την ευρεία ανάδειξη της ιστορικά αποδεδειγμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά δυστυχώς, αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας, η οποία μόλις πρόσφατα ανεγνωρίσθη επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων με σχετικό νομοθέτημα την 7η Ιουλίου 2022.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:

Σάββατο 6 Απριλίου 2024, ώρα 10:30 πμ.

  • Διδυμότειχο: Ηρώον – Μνημείο Τιμής και Μνήμης Θρακών Προσφύγων

Κυριακή 7 Απριλίου 2024, ώρα 10:30 πμ.

  • Αλεξανδρούπολη: Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού
  • Νέα Ορεστιάδα: Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Θεοδώρων Μνημείο Θρακών Εθνομαρτύρων
  • Σουφλί: Ηρώον

Θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20ο αιώνα.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς και τους συλλόγους κατά τόπο.