Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΘΡΑΚΗ»

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζουν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΘΡΑΚΗ», η οποία εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. … Η έκθεση ακολουθεί την Ελληνική Επανάσταση με έμφαση στη συνεισφορά της Θράκης.
Παρουσιάζονται εμβληματικά εκθέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή της: Έργα του καλλιτέχνη και Φιλικού Γεράσιμου Πιτζαμάνου, που «συνομιλούν» με την μόνιμη ενδυματολογική συλλογή του μουσείου και μιλούν για τα κοινωνικά προβλήματα της Κωνσταντινούπολης στις παραμονές της Επανάστασης. Η μοναδική σωζόμενη στολή του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που ανήκε στον Θρακιώτη Κωνσταντίνο Ξενοκράτη.
Ο τόμος του Ευαγγελίου από τη Σαμοθράκη, λογχισμένος από Τούρκους κατά την καταστροφή του νησιού, που διέσωσε ο Ίων Δραγούμης. Αλληλογραφία των Χατζή-Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη, καθώς και του Εμμανουήλ Παπά, κορυφαίων υπερασπιστών της Θράκης και της Μακεδονίας.
Η πρώτη έκδοση του Ύμνου Εις Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού από το Μεσολόγγι. Εντυπωσιακά δείγματα όπλων καθώς και σειρά βίντεο για διάφορα θέματα, μαζί με διαδραστικό έκθεμα για τις εφημερίδες του ’21.
Η άγνωστη καπετάνισσα που αφιέρωσε την περιουσία και τη ζωή της στην Επανάσταση του ’21. Η συγκλονιστική ιστορία της Δόμνα Βισβίζη, που πέθανε περιπλανώμενη και φτωχή.


Η έκθεση κλείνει με αναφορά στην αλύτρωτη Θράκη του 19ου αιώνα αλλά και στην απελευθέρωσή της το 1920, με σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του ΕΙΜ και του ΕΜΘ, όπως η σημαία του Τούρκου διοικητή Ανατολικής Θράκης Τζαφέρ Ταγιάρ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά την ελληνική προέλαση.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ. και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.


Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλία 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Μποδοσάκη. Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου 2021 – 31 Μαΐου 2022, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη.