Το αδιαχώρητο στα τελωνεία του Έβρου αυτές τις ημέρες

Βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία η προτίμηση των Ελλήνων στην τουρκική αγορά

Φαίνεται πως τελικά οι Έλληνες, και δη οι Εβρίτες, προτιμούν τις αγορές της Τουρκίας από τις δικές τους τοπικές αγορές στις πόλεις του Έβρου. Η κίνηση στα τελωνεία του Έβρου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αρκετά αυξημένη από καταναλωτές που επισκέπτονται την γειτονική Τουρκία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εορταστικές τους αγορές.

Στο Τελωνείο Καστανεών τα αυτοκίνητα τις τελευταίες ημέρες σχηματίζουν ουρές, με μεγάλη αναμονή για τους οδηγούς που μαζικά συρρέουν στην Τουρκία. Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται σημαντικά στο Τελωνείο Κήπων, όπου την 1η και 2η μέρα των μετά τα Χριστούγεννα επικρατούσε το αδιαχώρητο, με χιλιάδες αυτοκίνητα να πραγματοποιούν έξοδο προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των οδηγών αλλά και των αστυνομικών και τελωνειακών από το πλήθος των αυτοκινήτων.

Δεδομένου ότι οι εκδρομείς, στην πλειοψηφία τους, επιστρέφουν την ίδια ημέρα, είναι καταφανές ότι πρόκειται για καταναλωτές που πραγματοποιούν τις αγορές τους από τη γείτονα χώρα, πλήττοντας με τον τρόπο αυτό την Ελληνική τοπική αγορά, και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό το παράπονο των επαγγελματιών στις τοπικές αγορές για σημαντική μείωση του τζίρου κατά την εορταστική περίοδο, παρόλες τις προσφορές και τις ποιοτικές επιλογές αγαθών και υπηρεσιών.