Το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη

Μητσοτάκης και Μπορίσοφ υπέγραψαν χθες συμφωνίες συνεργασίας σε πληθώρα τομέων

Συμμετείχαν πάνω από 20 υπουργοί των δύο χωρών

 

Συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία υπεγράφησαν χθες στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Οι Συμφωνίες αφορούν στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας.

Από την ελληνική πλευρά στις εργασίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ από τη βουλγαρική οι ομόλογοι τους υπουργοί.

Το πρωί στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και μία ώρα αργότερα, στις 11.30, άρχισαν οι εργασίες της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το μεσημέρι στις 13:15, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπορίσοφ προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο και αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του.

Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγέλα Γιαννακίδου

Στο περιθώριο του Συμβουλίου και νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο το χαρακτήρισε ως «ένα ζωντανό κύτταρο του Έβρου που παράγει πολιτισμό ερμηνεύοντας το παρελθόν, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια προοπτική δημιουργικής αξιοποίησης της παράδοσης».

Τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου η πρόεδρος και διευθύντριά του Αγγελική Γιαννακίδου. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πλούσιο περιεχόμενο δράσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα σε χιλιάδες μαθητές που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος και τοπικοί φορείς.

 «Άγονη» χαρακτήρισε την αντίδραση των νησιωτών
κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με το Βούλγαρο πρωθυπουργό

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όσους αντιδρούν, να ρίξουν τους τόνους, γιατί, όπως είπε, πρόκειται για μια “άγονη αντίδραση”, που δεν οδηγεί πουθενά, ενώ απευθύνθηκε και προς όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα, μα μην έρθουν στη χώρα μας.

“Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη.

Επισήμανε ότι η πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό άλλαξε και είπε χαρακτηριστικά: “Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε. Τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται πια πολύ καλύτερα. Φυλάσσονται, όμως, καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορα. Το νομικό πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας έγινε και αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται”.

“Μην έρχεστε στην Ελλάδα”, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και όμως επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας

“Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης