Το 38% της χώρας παρουσιάζει ξηρασία

Στη Θράκη το μεγαλύτερο πρόβλημα

Συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας παρουσιάζει το 38% τους εδάφους της χώρας, σύμφωνα με το meteo. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ήπιες συνθήκες ξηρασίας σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας καθώς και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Ακόμα ένας ξερός μήνας ήταν ο Οκτώβριος για την Περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ιδιαίτερα η Θράκη, έχει σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα στον Κεντρικό Έβρο.

Η ξηρασία στην περιοχή μας είναι παρατεταμένη, μιας και οι βροχές σε αυτή είναι ελάχιστες, με τις βροχερές περιόδους να είναι σύντομες και να διακόπτονται από μεγάλες περιόδους ανομβρίας.

Ακόμα και το πρόσφατο ψυχρό κύμα που πέρασε από την περιοχή μας το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, αλλά και οι όποιες βροχές του προηγούμενου διαστήματος, ελάχιστα επηρεάζουν την κατάσταση, που βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Από τον τελευταίο Δείκτη Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο, και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία, δεν βοηθούν.

Ο δείκτης υπολογίζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τιμές μεταξύ του -1 και του 1 υποδηλώνουν φυσιολογικές βροχοπτώσεις για την περίοδο, ενώ για αρνητικές τιμές μικρότερες του -1 έχουμε λιγότερες βροχές από τον μέσο όρο και κατ’ επέκταση ξηρασία. Οι τιμές κάτω από -2 υποδεικνύουν σοβαρό επεισόδιο ξηρασίας. Όσον αφορά το ύψος βροχής για τον μήνα Οκτώβριο του 2023, δεν παρατηρούνται υψηλότερες τιμές του φυσιολογικού σε όλη την Ελλάδα, καθώς δεν εκδηλώθηκαν σημαντικά ύψη βροχής.

Και ενώ βλέπουμε πως το πρόβλημα διαπιστώνεται, δεν βλέπουμε τις αρχές να έχουν αρχίσει να αναζητούν λύσεις για την διαχείρισή του (μόνη λύση είναι φυσικά, να έχουμε τακτικές και ήπιες βροχές για μεγάλο διάστημα, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες).