Ανταλλαγή με… Τμήματα Ψυχολογίας και Διαιτολογίας λέει το Υπουργείο Παιδείας
Συνάντηση για το θέμα του Παραρτήματος Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ, Φώτιος Μάρης, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης.
Σύμφωνα με όσα επισήμως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για τη συνάντηση: «Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παράρτημα Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής καθώς και η μεταφορά του, ως αυτοτελούς Τμήματος, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για το πλαίσιο με βάση το οποίο γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία γνωμοδότησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ακόμη, η Διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Βόρειου Έβρου.
Τέλος, ο κ. Διγαλάκης επιβεβαίωσε, για άλλη μία φορά, τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και γενικότερα της κυβέρνησης στον Έβρο, όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην ακριτική περιοχή».
Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση ελαφρά τη καρδία»
Πάντως έντονο προβληματισμό φαίνεται πως προκάλεσαν τα συμπεράσματα της σύσκεψης, καθώς η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πρόταση του ΔΠΘ να ενταχθεί μεν η σχολή στους κόλπους του, όμως με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Ως… «αντάλλαγμα», να λειτουργήσουν στο Διδυμότειχο δύο άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου, στις ειδικότητες της Ψυχολογίας και της Διαιτολογίας. «Επιμένουμε ότι η Σχολή πρέπει να μείνει στο Διδυμότειχο», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μεταφέροντας παράλληλα τη θέση που διατύπωσε στη σύσκεψη και υπογραμμίζοντας πως η πρόταση που παρουσίασαν ο Πρύτανης και ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου, δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση ελαφρά τη καρδία», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννογλου, καλώντας το Πανεπιστήμιο να έχει έτοιμο ένα ολοκληρωμένο και πλήρες σχέδιο, με την έγκριση της Συγκλήτου, πριν την επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, για το ίδιο θέμα, σε περίπου 2 μήνες, αφού όπως ο ίδιος διαπίστωσε, «στη σύσκεψη δεν υπήρξε αποτέλεσμα».
Αν. Δημοσχάκης: «η πολύπαθη Νοσηλευτική Σχολή, είναι ταυτισμένη με τον Βόρειο και Κεντρικό Έβρο, την τοπική κοινωνία καθώς και με το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου»
Στις εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «θετικό και γόνιμο» το κλίμα της σύσκεψης. Ο βουλευτής απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υφυπουργό, στον Πρόεδρο Περικλή Μήτκα & στα μέλη της Ανεξάρτητες Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση να ταξιδέψουν στο Διδυμότειχο και να διαπιστώσουν από κοντά την επάρκεια των κτιριακών υποδομών που ήδη διατίθενται για την λειτουργία της Σχολής. Ταυτόχρονα να πραγματοποιήσουν και αυτοψία σε νέο εμβληματικό κτίριο που διατίθεται για ενοικίαση σε συμφέρουσα τιμή σε σχέση με εισήγηση που θα κάνουν εφόσον αιτηθεί… οι ορκωτοί εκτιμητές. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η πολύπαθη Νοσηλευτική Σχολή, είναι ταυτισμένη με τον Βόρειο & Κεντρικό Έβρο, την τοπική κοινωνία καθώς και με το αξιόμαχο πλέον αυτοδύναμο, αυτόνομο, άγονο τύπου Α’ Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. «Αναμένεται ως επόμενη και τελευταία κίνηση η κανονιστική αναβάθμιση μέσα από την αύξηση των κλινών από 120 σε 150 και πλέον, ώστε το Νοσοκομείο να παίξει εκπαιδευτικό ρόλο για την Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου» είπε ο κ. Δημοσχάκης, καταλήγοντας πως «Το αίτημα περί της προαγωγής της Νοσηλευτικής, από παράρτημα σε αυτόνομο Τμήμα υπό την ομπρέλα του ΔΠΘ, με έδρα μόνο το Διδ/χο μετά από 15 χρόνια παραμένει πάγιο και διαχρονικό».
Σταύρος Κελέτσης: «Σοβαρή η πρόταση του Πανεπιστημίου για δύο σημαντικές, περιζήτητες και βιώσιμες σχολές»
Αντίθετα, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία φαίνεται να δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη, παρουσιάζοντας ως «σοβαρή» την πρόταση του Πανεπιστημίου, προκειμένου το Διδυμότειχο να αποκτήσεις «δυο σημαντικές, περιζήτητες και βιώσιμες σχολές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σ. Κελέτση:
«Δύο νέα, Πανεπιστημιακά Τμήματα, Ψυχολογίας και Διατροφολογίας πρόκειται να αποκτήσει το Διδυμότειχο, σύμφωνα με την πρόταση και το σχεδιασμό του ΔΠΘ, που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης υπό τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Βασίλειο Διγαλάκη και στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές, φορείς του Έβρου, ο Πρύτανης και Αντιπρύτανης του ΔΠΘ και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου.
Σύμφωνα με την πρόταση του Πρύτανη, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ανάπτυξη του Δημοκριτείου με νέες σχολές και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει για πρώτη φορά και το Διδυμότειχο, όπου θα ανεγερθούν και οι ανάλογες κτιριακές υποδομές. Σε ότι αφορά τη Νοσηλευτική Σχολή, οι εκπρόσωποι του ΔΠΘ εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη με τη σημερινή της μορφή για αντικειμενικούς λόγους και ότι εντασσόμενη στο Δημοκρίτειο, μετά τη λειτουργία των νέων σχολών, αυτή θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη ώστε να εξυπηρετείται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης στην παρέμβασή του τόνισε την πάγια θέση του ότι «Το Διδυμότειχο ως μεγάλη και ιστορική πόλη της Θράκης δικαιούται Πανεπιστημιακές σχολές και μερίδιο στην ανάπτυξη του ΔΠΘ. Η πρόταση του Πανεπιστημίου είναι σοβαρή γιατί έτσι το Διδυμότειχο αποκτά δύο σημαντικές, περιζήτητες και βιώσιμες σχολές. Της Ψυχολογίας και Διατροφολογίας. Γίνεται έτσι η πόλη των Κάστρων, η 5η έδρα του ΔΠΘ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταφορά της Νοσηλευτικής, που πρέπει να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο αφού ήταν εντελώς ατυχής η ένταξή της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι να λειτουργήσουν πρώτα οι δύο νέες σχολές».
Ο Υφυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει βεβιασμένα, θα ακολουθηθεί η νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία αφού πρώτα συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΔΠΘ και καταλήξει στην οριστική της πρόταση και γνωμοδοτήσει το αρμόδιο θεσμικό όργανο, δηλαδή η ΕΘΑΑΕ προς το Υπουργείο Παιδείας. Ακολούθως η απόφαση θα ληφθεί από την Κυβέρνηση με γνώμονα την πρόθεση στήριξης του Έβρου και ειδικότερα του Βορείου Έβρου, όπως άλλωστε έχει διακηρυχθεί πρόσφατα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους Μητροπολίτες της Θράκης».
Ν. Γκαρά: «έφεραν στη συνάντηση μια ήδη ειλημμένη απόφαση: να μετακινηθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη»
Από την άλλη, τον έντονο προβληματισμό της για την έωλη και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις πρόταση που συζητήθηκε τη Δευτέρα και προβλέπει την οριστική μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη, ως Τμήμα του ΔΠΘ, εξέφρασε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.
«Η Κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, εξαγγέλλοντας την ίδρυση νέων Τμημάτων στην περιοχή, χωρίς κανένα εχέγγυο ή δεσμεύσεις, τη στιγμή που το Τμήμα Νοσηλευτικής φαίνεται να χάνεται οριστικά για την πόλη του Διδυμοτείχου και να μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά.
Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα το μόνο που έχει κάνει είναι η κατάργηση ή το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων». Παράλληλα διευκρίνισε πως οι Εβρίτες παραμένουν δύσπιστοι απέναντι σε τέτοιες «υποσχέσεις» καθώς κατά το παρελθόν είδαν επανειλημμένα να απομακρύνονται ή να κλείνουν δημόσιες δομές και υπηρεσίες.
«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και να στηρίξει έμπρακτα την τοπική κοινωνία της Θράκης», επισήμανε η κα Γκαρά.
Αναλύοντας τις θέσεις της, μάλιστα, η βουλευτής στην εκπομπή «Ζωντανή Μεθόριος» στο Ράδιο Μεθόριος 95,8, δήλωσε «πάρα πολύ ανήσυχη και προβληματισμένη με τις εξελίξεις», καθώς «ο πρύτανης και ο υφυπουργός έφεραν στη συνάντηση μια ήδη ειλημμένη απόφαση: να μετακινηθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη», όπως είπε. Επιπλέον, μετέφερε την αίσθηση που αποκόμιση από τη συνάντηση, πως «δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχθεί η Νοσηλευτική με έδρα στο Διδυμότειχο, διότι ήταν κάθετοι στην εισήγησή τους πως πέρα από ένα χρόνο, δεν μπορεί να συνεχίσει η Σχολή στο Διδυμότειχο». Όσον αφορά στις αντιδράσεις των παρισταμένων, είπε ότι «Ζητήσαμε να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν πρώτα οι νέες σχολές και μετά να εξετάσουν το ζήτημα της μεταφοράς της Νοσηλευτικής, κάτι το οποίο δεν απαντήθηκε». «Μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια μ’ αυτήν την πρόταση γιατί ήδη βλέπουμε αντιδράσεις στην Κομοτηνή, όπου αρχικά είχε ανακοινωθεί Τμήμα Ψυχολογίας εκεί, ενώ τώρα προτείνεται για το Διδυμότειχο» επισήμανε η κ. Γκαρά, συμπληρώνοντας πως «η πρόταση αναφέρθηκε μόνο για να χρυσώσει το χάπι και να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, χωρίς ισχυρά επιχειρήματα… Είναι κατεξοχήν πολιτική η διαχείριση του ακαδημαϊκού χώρου, κατεξοχήν πολιτικές οι αποφάσεις για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής.