Τις αγροτικές ενισχύσεις που καθυστερούν και την ενδεχόμενη κατάργηση του ΙΚΑ Ορεστιάδας ανέδειξε στη Βουλή η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά

Ν. Γκαρά: «Οι Εβρίτες περιμένουν ακόμη απάντηση για τις ενισχύσεις σε βαμβάκια και σιτηρά κ. Βορίδη»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βορίδη, σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών στον Έβρο από το πράσινο σκουλήκι, την ανομβρία και τις πλημμύρες, απηύθυνε σήμερα η Βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά στη Βουλή.

Η κα. Γκαρά υπενθύμισε στον Υπουργό ότι οι καλλιέργειες βαμβακιού και σιτηρών υπέστησαν το 2018 βαρύ πλήγμα στον Έβρο και τη Ροδόπη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Η Βουλευτής τόνισε πως υπάρχει μεγάλη σύγχυση κι ανησυχία στους αγρότες του Έβρου, σχετικά με τις ενισχύσεις, αναμένοντας ανακοινώσεις από το Υπουργείο.

«Είναι μία καλή ευκαιρία να δώσετε μία απάντηση για το τι έχετε σχεδιάσει  για τους παραγωγούς στον Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά προς τον κ. Βορίδη.

Από μεριάς του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσε καμία απάντηση για το πώς, πότε και πόσο, πρόκειται να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον Έβρο.

Νωρίτερα, η κα Γκαρά στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως:

  • Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα ιστορικά δικαιώματα και κυρίως για τα δικαιώματα που έχουν καλλιεργητές οι οποίοι αφήνουν ανενεργές τις γαίες τους (λόγω συνταξιοδότησης ή απομάκρυνσης), γεγονός που κατευθύνει τις ενισχύσεις εκτός πραγματικής παραγωγής

 

  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση με το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης, δεδομένου ότι με την υπάρχουσα πρόταση στην περίπτωση της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, αναμένεται να χαθούν 5,5 με 6 δις ευρώ από τον αγροτικό χώρο, ενώ σε περίπτωση σταδιακής σύγκλισης τουλάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ;

 

  • Ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας στη συζήτηση για την απόδοση των ενισχύσεων, καθώς είναι υπό συζήτηση η αλλαγή της επιδότησης επί στρεμμάτων, που ισχύει μέχρι σήμερα;

 

  • Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την απόδοση επιδοτήσεων μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως προτείνεται από άλλες χώρες, και αν γνωρίζει η κυβέρνηση πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα ιδιαίτερα για τους μικροκαλλιεργητές και αγρότες των ορεινών ή νησιωτικών περιοχών.

 

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω η κα Γκαρά κατά την ομιλία της ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του Περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλέον ο παρανομαστής, ο οριζόντιος παράγοντας σε όλες τις πολιτικές μας.

Η Βουλευτής Έβρου τόνισε ότι με τη σωστή επιστημονική επεξεργασία και με την ανάδειξη των κατάλληλων αγροτοπεριβαλλοντικών μέτρων, μπορεί η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα να αποτελέσει μία πρόκληση για την ελληνική γεωργία, που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγουμε, μέσω και της επιστροφής στην προστασία παραδοσιακών καλλιεργειών και σε ποιοτικά ευπαθή προϊόντα, όπου διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.

 

Ν. Γκαρά: «Με το νέο ασφαλιστικό Βρούτση η Κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταργήσει και το ΙΚΑ Ορεστιάδας»

 

Αυξημένες εισφορές, μειωμένες συντάξεις και κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών φέρνει το νέο «Ασφαλιστικό Βρούτση». Φαίνεται πως για την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αρκεί το γεγονός ότι με το νέο ασφαλιστικό  εννιά στους δέκα ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν στην κυριολεξία να «ματώσουν», πληρώνοντας αυξημένες εισφορές κατά τουλάχιστον 20%.

Δεν αρκεί ούτε το γεγονός πως εννιά στους δέκα συνταξιούχους πρόκειται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους μέσω της κατάργησης και της μόνιμης 13ης Σύνταξης, που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετοιμάζονται επιπλέον να υποβαθμίσουν και να συρρικνώσουν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες σε νευραλγικά σημεία της χώρας όπως το ΙΚΑ Ορεστιάδας, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 102 του «ασφαλιστικού Βρούτση» πρόκειται ουσιαστικά να μετατραπεί σε  αποκεντρωμένο τμήμα του υποκαταστήματος ΙΚΑ Διδυμοτείχου, με ελάχιστους στην κυριολεξία υπαλλήλους, οι οποίοι θα αποτελούν απλά τους «ταχυδρόμους» από και προς το ΙΚΑ Διδυμοτείχου.

Για τους Εβρίτες, δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Τα ίδια έγιναν και κατά την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ, με Πρωθυπουργό τότε τον κ. Σαμαρά, όπου με παρόμοιο τρόπο – όπως κάνουν τώρα με το ΙΚΑ Ορεστιάδας –  είχαν κλείσει η Εφορία στο Διδυμότειχο και το Σουφλί, το ΙΚΑ και το Ειρηνοδικείο Σουφλίου.

Τους τελευταίους μήνες κατά τη θητεία της Κυβέρνησης της ΝΔ, το κλείσιμο και τα λουκέτα σε κρίσιμες δημόσιες και μη υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον Βόρειο Έβρο, τείνουν να λάβουν τη μορφή «χιονοστιβάδας», αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνίας. ‘Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών, με μετακύλιση του κόστους στους πολίτες, κάνοντας ακόμα ένα δώρο προς τα μεγάλα συμφέροντα.

Σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τολμά και βάζει στο στόχαστρό της και το ΙΚΑ Ορεστιάδας. Το Βορειότερο και ένα από το πλέον κρίσιμα για τη λειτουργία τους υποκατάστημα του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα. Ας αναλογιστούν έστω και τώρα την ύστατη στιγμή οι σημερινοί κυβερνώντες το μήνυμα που στέλνουν προς τους κατοίκους του Έβρου – αλλά και προς άλλες πλευρές – με την αποδυνάμωση των υπηρεσιών και ουσιαστικά την απόσυρση του κράτους από την περιοχή μας. Η ευθύνη που τους βαραίνει είναι μεγάλη.