Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία του έκπτωτου & τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε το βράδυ της Τρίτης από της ζωή, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’ Γκλύξμπουργκ, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο τέως βασιλιάς νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών.

Θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι ενώ η εξόδιος ακολουθία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου προχώρησε σε ανακοίνωση για την ημερομηνία της κηδείας του 83χρονου εκλιπόντος σημειώνοντας πως ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σωρού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία.
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, που θα παραστούν στην κηδεία.

Το επιχείρημα που προέταξε η κυβέρνηση ήταν πως το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.