Φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απέδωσαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα σωματεία εργαζομένων της Ορεστιάδας στο Ηρώων, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, Χάρη Κουσινίδη.
Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της.
Το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου του 1973 όταν φοιτητές του ιδρύματος αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες. Οι εξεγερμένοι φοιτητές οχυρώθηκαν στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πατησίων και έστησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους πέρα από τα κάγκελα της πύλης. Έχοντας την τεχνογνωσία από τις σπουδές τους, οι φοιτητές δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικές ώρες για να κατασκευάσουν τον πομπό του σταθμού στα εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.
“Eδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο…Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελευθέρων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελευθέρων αγωνιζομένων Ελλήνων”.
Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, κι ενώ το καθεστώς υποτίθεται πως διαπραγματευόταν την ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού με ένα από τρία τανκς που είχαν παραταχθεί έξω από την πύλη να εφορμά και να γκρεμίζει την κεντρική πύλη.
34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.