Τετράμηνη προστασία της ΕΒΖ από τους πιστωτές της αποφάσισε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

Εν αναμονή της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης της εταιρίας

Την πολυπόθητη «ανάσα» θα μπορέσει να πάρει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και μαζί με αυτή οι εργαζόμενοι και οι τευτλοπαραγωγοί που εξαρτώνται άμεσα από τη διάσωσή της, μετά την απόφαση – σωσίβιο, που έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δίνοντας εκ νέου 4μηνη προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της ενόψει της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό στις 3 Ιανουαρίου του 2019 θα έληγε η προηγούμενη τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, γεγονός που καθιστούσε έστω και στο παρά πέντε επιτακτική την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να μην οδηγηθεί η βιομηχανία σε άναρχη πτώχευση. Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, ως συνέπεια των, συνεχώς, ζημιογόνων χρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πώς λίαν προσφάτως σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας με τους εργαζόμενους της ΕΒΖ είχε επαναλάβει πως υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, για τους οποίους είχε κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά. Είχε, μάλιστα, επισημάνει πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι αν και εμφανίζονται, κατά καιρούς, ενδιαφερόμενοι επενδυτές, το ζητούμενο για αυτούς είναι να αποκτήσουν την εταιρεία με το μικρότερο δυνατό τίμημα, για μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα μεταφοράς του ενεργού προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την έναρξη ισχύος προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για όσους εργαζόμενους στην εταιρεία έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός πενταετίας, προβλέπουν δύο τροπολογίες, που κατατέθηκαν στη Βουλή. Η πρώτη τροπολογία αφορά τους μισούς εργαζόμενους στην ΕΒΖ και η δεύτερη τους άλλους μισούς.