Τέμπη: Πόρισμα «κόλαφος»

Χωρίς τηλεδιοίκηση και συστήματα ασφαλείας τα τρένα

Το πολυσέλιδο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, παραδόθηκε, τη Δευτέρα στον Εφέτη Ανακριτή, δείχνοντας ως βασικές αιτίες την κακή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και την απουσία συστημάτων ασφαλείας, σε συνδυασμό με ανθρώπινα λάθη.

Στο πόρισμα των 252 σελίδων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, φωτογραφικό υλικό και γνωματεύσεις, τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και από άλλες υπηρεσίες που ερεύνησαν το δυστύχημα.
Τεχνικά προβλήματα

Ακόμα όπως αναφέρει στο πόρισμα επισημαίνεται ότι κατά το χρόνο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δε λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση που τα οριοθετεί. Δεν λειτουργούσε δηλαδή η τηλεδιοίκηση εντός των σταθμών και η φωτοσήμανση που θα απέτρεπαν το συμβάν.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας, η σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο της σύγκρουσης φαίνεται να είχε τοποθετημένους ραδιοφάρους πιθανότατα σε εφαρμογή των υποχρεώσεων της με αρ. 10005/2007 σύμβασης χωρίς όμως να έχει παραληφθεί οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα και να έχει πιστοποιηθεί η λειτουργία τους.

Επίσης, δεν λειτουργούσε η φωτοσήμανση τόσο στη γραμμή ανόδου όσο και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα συστήματα GSM R χρησιμοποιούνται μόνο από τα σταθμαρχεία και όχι από τις αμαξοστοιχίες.

Η αιτία της φωτιάς
Τέλος, στο πόρισμα αναφέρεται και το αίτιο που προκάλεσε τη φωτιά. Όπως αναφέρει προκλήθηκε στις ηλεκτρικές κενώσεις και στα λάδια των μηχανών των αμαξοστοιχιών, ενώ η έκταση που πήρε η πυρκαγιά οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες στα υλικά κατασκευής των βαγονιών, όπως ξύλινη επένδυση, υφασμάτινα καθίσματα, κ.λπ

Επίσης, φαίνεται να προκύπτει ότι και οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν εντός ορίων ταχύτητας.