Παιδιά έως 15 ετών δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε Facebook, Instagram, TikTok και άλλες πλατφόρμες
Από τον Οκτώβριο, η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση των κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όλα τα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok και το X, καθώς η πρόσβαση θα «κλειδώνει» αυτόματα μέσω της εφαρμογής ψηφιακού ελέγχου Kids Wallet, συνδεδεμένης με το κρατικό μητρώο.
Το σχέδιο και οι νέοι περιορισμοί
Η απαγόρευση δεν περιορίζεται μόνο στα social media:Για ανηλίκους έως 18 ετών θα μπλοκάρεται η πρόσβαση σε ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών, σε πλατφόρμες πώλησης αλκοόλ και καπνού, αλλά και σε πορνογραφικό υλικό.
Θα μπλοκάρεται επίσης η είσοδος σε πλατφόρμες online γνωριμιών, όπως το Tinder.
Η εφαρμογή Kids Wallet θα καταγράφει τα στοιχεία των ανηλίκων, ώστε τα κινητά και τα tablets τους να ενεργοποιούν αυτόματα τα σχετικά φίλτρα αποκλεισμού.
Η Αυστραλία θα δώσει το -παγκόσμιο- έναυσμα απαγορεύοντας την πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στα κοινωνικά δίκτυα (από τις 10 Οκτωβρίου) και τις πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών προκειμένου να τα προστατεύσει από τη λογαριθμική χειραγώγηση και φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, μεταξύ άλλων, με την Ε.Ε. να ετοιμάζει πυρετωδώς κάτι παρόμοιο. Με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει ότι «Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Ιταλία δοκιμάζουν το σχέδιο της Κομισιόν για εφαρμογή της ηλικιακής επιβεβαίωσης (age verification) στα εθνικά apps τους», ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα, αποκαλύπτοντας ότι «σκεφτόμαστε την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την ηλικία των 16 ετών και κάτω, όπως γίνεται και στην Αυστραλία».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την Ελλάδα «πιλότο» στην εφαρμογή αυστηρών περιορισμών.
Οι λόγοι για το «φρένο»
Η απόφαση βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι η ανεξέλεγκτη χρήση social media οδηγεί σε:
- Εθισμό και εμμονική παρακολούθηση (doomscrolling)
- Διαταραχές προσοχής (ΔΕΠΥ)
- Άγχος και κατάθλιψη
- Προβλήματα ύπνου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τη χρήση των social media από παιδιά «το μεγαλύτερο ανεξέλεγκτο πείραμα στον νου τους» και τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά στη θέσπιση «ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης».
Η Ελλάδα αναμένεται να μπει στην ιστορία ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη χρήση των social media από ανηλίκους. Το επόμενο διάστημα, η εφαρμογή του Kids Wallet και των φίλτρων θα είναι καθοριστική για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής, θέτοντας ταυτόχρονα πρότυπα για την υπόλοιπη Ευρώπη.



