Τέλος τα περιοριστικά μέτρα – Έρχονται αλλαγές

Στην τελική ευθεία μπαίνει το τέλος και των τελευταίων περιορισμών που έφερε η πανδημία του κορονοϊού με την κυβέρνηση, σε συνεννόηση φυσικά με την επιστημονική κοινότητα, να ανακοινώνει το επόμενο διάστημα το τέλος των self test στα σχολεία, την κατάργηση του πιστοποιητικού σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και σε καταστήματα λιανικής. Θέμα ακόμα και λίγων εβδομάδων λοιπόν είναι η καθολική άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Και αυτό, την ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων της Covid σε όλο τον κόσμο, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, όπου συστήνεται να μην προχωρήσει ακόμα σε κατάργηση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την απότομη άρση των περιορισμών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον 2.

Αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την κατάργηση ειδικά του πιστοποιητικού εμβολιασμού -που λέγεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν πριν το Πάσχα- τονίζοντας ότι είναι πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή.

Πάντως, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχουν προεξοφλήσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα καταργηθεί, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το πότε.

Ένα-ένα τα μέτρα που μπαίνουν στο… χρονοντούλαπο για τους ανεμβολίαστους:

Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης και το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και στα καταστήματα λιανικής.

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Παράλληλα, όπως προαναφέραμε θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες

Παρότι πριν από έναν μήνα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε πει πως δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι της συζήτησης η άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους και πως όσο ανοίγει ο καιρός τα πράγματα θα είναι πιο ανοιχτά και εκείνους, επανήλθε σε νέες του δηλώσεις και επιβεβαίωσε ότι το πιστοποιητικό θα καταργηθεί, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Self test στα σχολεία και μάσκες

Όπως ανακοινώθηκε, από την 1η Απριλίου τα δύο self test θα γίνουν ένα για κάθε μαθητή σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός προ ημερών από τη Σύρο είχε προαναγγείλει το τέλος της μάσκας στα σχολεία. Εφόσον δεν σημειωθεί ραγδαία αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες, οι μαθητές αναμένεται να πετάξουν τις μάσκες 20-25 μέρες πριν το τέλος των μαθημάτων.

Rapid test εργαζομένων

Μπορεί να βαίνουμε προς κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, της μάσκας στα σχολεία και των self test αλλά, τα rapid test των ανεμβολίαστων εργαζόμενων θα αργήσουν να καταργηθούν. Και αυτό γιατί, τόσο η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και η κυβέρνηση θεωρεί πως οι χώροι εργασίας παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού και ως εκ τούτου, το υποχρεωτικό rapid test σε ανεμβολίαστους θεωρείται ένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό μετάδοσης εντός της εργασίας.

Τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και στα ψώνια

Οι ανεμβολίαστοι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ μπορούν να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους επιδεικνύοντας πάντα αρνητικό rapid test.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό και με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πλέον και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εστίασης.

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται και πιο πάνω θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Τέλος το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Με την τέταρτη δόση να απομακρύνεται και τα μέτρα να καταργούνται, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και το τέλος στο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Την πρόθεση της κυβέρνησης αποκάλυψε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η δήλωσή της βέβαια έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Κατάργηση μάσκας στους κλειστούς χώρους

Από τις αρχές Μαρτίου έχει καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ είναι θέμα χρόνου να τελειώσει και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους. Η άρση του εν λόγω μέτρου θα έχει έρθει μέχρι το καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα έδωσε ξανά ο κ. Μαγιορκίνης, λέγοντας πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταργηθεί αρχικά στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι θα είναι αυτοί.

Πάντως, δεν αναμένεται να ισχύσει αυτό για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς. Εκεί, θα ισχύει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους, ενδεχομένως ωστόσο να μην είναι στο εξής υποχρεωτική η μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95.ς

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής όσοι δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου δεν έχουν πρόσβαση στους εξής χώρους:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια