Τέλος οι μάσκες από 1 Ιουνίου – Παραμένει σε νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς

Καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου

Την αναστολή από 1 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της περαιτέρω άρσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροννοϊού.

Όπως διευκρίνισε, κατά την έκταση ενημέρωση, σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει συγκεκριμένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους», ανέφερε.

Οι εξαιρέσεις

Η υποχρεωτικότητα, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, παραμένει στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο Ηλεκτρικός, το Μετρό, το τρόλεϊ και το Τραμ.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα υπάρξει νεώτερη εισήγηση της Επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως διευκρίνισε, η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει πως δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».

Τι θα γίνει στα σχολεία

Σε σχέση με τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο ότι τα πρωτόκολλα για τις Πανελλήνιες 2022 έχουν ήδη δημοσιευτεί από το υπουργείο Παιδείας που διατηρούν τη μάσκα αλλά δεν ζητούν self test από τους μαθητές για τη προσέλευσή τους στις εξετάσεις.