Τι αλλάζει άμεσα στους λογαριασμούς
Όποια μέτρα πήρε κάθε χώρα της Ε.Ε., πήρε, τώρα τέλος, η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται. Σε αυτές τις γραμμές συνοψίζεται το μήνυμα της έκθεσης της Κομισιόν και η απόφασή της να βάλει τέλος στα έκτακτα μέτρα που ξεκίνησαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτοξεύοντας τις ενεργειακές τιμές.
Η κατεύθυνση της Ε.Ε. είναι ότι πλέον δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση των μέτρων εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τα οικονομικά μέτρα στήριξης, δηλαδή οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, που έδωσαν «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα λήγουν την 1η Ιουλίου 2023, όμως πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι το θεσμικό πλαίσιο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 θα παραταθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Έπειτα από αυτή την απόφαση, έγιναν γνωστές οι συστάσεις της Κομισιόν, με τις οποία από τα κράτη-μέλη να δοθεί τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης και μείωση των δαπανών από το 2024.
Από την άλλη, τα μέτρα εξοικονόμησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, παραμένουν σε ισχύ ενάντια στον κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού και έχουν παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.
Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον υποχωρήσει από τα 350 ευρώ στα 30 ευρώ και εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό να επανεμφανιστούν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε νέα εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον μειωθεί σε λιγότερο από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά το τέλος των μέτρων;
Ωστόσο, παραμένει η ανησυχία στα νοικοκυριά για τις τιμές στο ρεύμα τους επόμενους μήνες. Το θα γίνει, λοιπόν, στην Ελλάδα, μετά τη λήξη των επιδοτήσεων;
Οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, προ ενεργειακής κρίσης και μέτρων οικονομικής στήριξης. Θα επιστρέψουν επίσης οι λογαριασμοί με ρήτρα αναπροσαρμογής, τον όρο που θα υπάρχει ξανά στα συμβόλαια των παρόχων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, στα έκτακτα μέτρα στήριξης τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο, ήταν και η χωρίς πέναλτι μετακίνηση από τον έναν πάροχο στον άλλο, κάνοντας ακόμα και κάθε μήνα την πιο συμφέρουσα επιλογή. Αν αυτό θα συνεχιστεί, δεν είναι γνωστό.