Ταινία μικρού μήκους για την έμφυλη βία από το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Θεόδωρος Κάστανος»

Oι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Θεόδωρος Κάστανος» δημιούργησαν την ταινία μικρού μήκους «Μπορείς κι εσύ». Μια ταινία με βαθύ νόημα, που στέκεται ενάντια στην κακοποίηση, στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, που δυστυχώς έκαναν αισθητή την παρουσία τους τον χρόνο που πέρασε.

Η ταινία ήταν έμπνευση της καθηγήτριας Ιωαννίδου Αιμιλίας, Κοινωνιολόγου του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Υλοποιήθηκαν ταυτόχρονα διάφορες δράσεις, συζητήσεις και αναγνώσεις γύρω από το ζήτημα και τελικά πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία του παρόντος έργου. Το σενάριο επιμελήθηκε η μαθήτρια Αηδόνη Ραφαέλα, ενώ το μοντάζ, την ψηφιακή επιμέλεια και τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής ο μαθητής Σλαβίδης Νίκος. Την όλη προσπάθεια στήριξε και επιμελήθηκε ως εξωτερικός συνεργάτης του σχολείου ο κ. Λιόρας Νίκος.

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές, όμως δεν είναι πάντα ορατή. Άλλες φορές είναι σωματική και άλλες ψυχολογική, συναισθηματική ή οικονομική. Πολλές φορές τα θύματα, γυναίκες ή άντρες, ενήλικοι, έφηβοι ή παιδιά, σωπαίνουν είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί πιστεύουν πως «μια φάση είναι, θα περάσει…». Τα άτομα αυτά συνηθίζουν να σωπαίνουν ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού ή βιοτικού επιπέδου.

Το βίντεο αυτό έχει ως στόχο να διώξει τις αρνητικές σκέψεις και να δείξει σε όλους ότι μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν. Στην ταινία, στην οποία  παρουσιάζεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης,  ένα δελτίο ειδήσεων αρκεί για να πάρει θάρρος ο πρωταγωνιστής και να μιλήσει. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι αναγκαίο!

Ελπίζουμε το βίντεο να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους που το χρειάζονται! είναι το μήνυμα των μαθητών

Μπορείτε να δείτε την ταινία στη διεύθυνση: