Το σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό κατά την σύσκεψη στην Ορεστιάδα
Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου κατά την περίοδο 2025-2027 παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο».Β
Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta, με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα νέα μέτρα στήριξης για τον Έβρο
Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στις περιοχές αυτές.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη, η κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου, αλλά και σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Έβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατά έξι εργάσιμες ημέρες.
Επιπρόσθετα, δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο έναντι του 50% που θα ίσχυε κανονικά.
Δρομολογούνται, επίσης, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον κεντρικό και βόρειο Έβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.
Παράλληλα, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί.
Για την παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία Μουσικό Γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα Κέντρου Διά Βίου Μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξετάζεται ακόμα η σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα.
Στο μέτωπο της τόνωσης των υποδομών και των διασυνδέσεων, η δέσμη νέων μέτρων περιέχει την επανεκκίνηση τη σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πειραιάς.
Τι είπαν οι υπουργοί
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού που ετοίμασαν διάφοροι Υπουργοί, για στοχευμένα μέτρα που αφορούν γενικά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και ειδικά στον Έβρο.
Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Σταϊκούρας, μίλησε για τη νεα γέφυρα του Έβρου στους Κήπους, τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμενίου και τη λειτουργία δρομολογίου μέσα στον νομό, τη βελτίωση των οδικών αξόνων και της Εγνατίας, το αεροδρόμιο και το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το ελικοδρόμιο στη Σαμοθράκη, διάφορα αρδευτικά έργα κλπ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, μιλήσε για τα έργα αποκατάστασης μετά τις περσινές πυρκαγιές, για αντιπλημμυρικά έργα, για αναδασώσεις και τη διαδικασία φυσικής αναγέννησης των δασών, για αντιπυρικές ζώνες, για τη διαχείριση των υδάτων του Άρδα κλπ
Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Κυριαζόπουλος, έκανε λόγο για ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, για νέα εμπορική γραμμή και σύνδεση με τον Πειραιά κλπ
Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, τόνισε οτι είναι η τέταρτη φορά που βρίσκεται στον Έβρο τους δύο τελευταίους μήνες. Μίλησε για ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού στον Έβρο, για σχολές υφαντικής στην Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο, για τον Ταφικό Τύμβο Δοξιπάρας – Ζώνης, το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, την Κοσμοσώτειρα των Φερών, το Κάστρο του Διδυμοτείχου κλπ.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Σταμπουλίδης, αναφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην άμεση αναβάθμιση υποδομών στο τελωνείο των Κήπων, στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης κλπ.
Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, μίλησε αρχικά για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, λέγοντας οτι η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτό το αίτημα με έδρα της Σχολής την Ορεστιάδα και Παράρτημα με Κέντρο διά Βίου Μάθησης στο Σουφλί. Επίσης ανακοίνωσε την ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου στην Ορεστιάδα, Σχολείου Δεύτερης Λειτουργίας στο Δέρειο του Σουφλίου, Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ορεστιάδα κλπ
Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Πρωτοψάλτης, ανακοίνωσε νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για τον Έβρο, επιδοτήσεις για νέους ανέργους για τη δημιουργία επιχειρήσεων, για νέες ειδικότητες στις Σχολές Μαθητείας κλπ.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Ζαχαράκη, ανακοίνωσε ενίσχυση 10.000 ευρώ για όποιον νέο θελήσει να εγκατασταθεί σε οικισμό κάτω των 500 κατοίκων στον κεντρικό και βόρειο Έβρο και 6.000 ευρώ για εγκατάσταση σε οικισμό άνω των 500 κατοίκων. Επίσης επιδότηση επιτοκίων για αγορά πρώτης κατοικίας από οικογένειες, για ίδρυση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, σχολικά γεύματα για όλους τους Δήμους του Έβρου, για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας κλπ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκος, επιβεβαίωσε οτι θα δοθούν όλα τα κονδύλια που προβλέπονται για τα αναπτυξιακά σχέδια που έχουν κατατεθεί, για εκσυγχρονισμό της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης κλπ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιάρας, ενίσχυση προγραμμάτων, για εγγειοβελτιωτικά έργα, για αγροτική οδοποιΐα, για αποζημιώσεις λόγων των πυρκαγιών και ζωικών νοσημάτων, ρύθμιση κόκκινων αγροτικών δανείων κλπ.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Παπαθανάσης, μίλησε γενικά για τις πολιτικές ενίσχυσης όλων των αναπτυξιακών σχεδίων, αλλά και ειδικά μέτρα, όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο Σουφλί για τρία χρόνια, ίδρυση Κέντρου Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί κλπ.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε γενικά στο ζήτημα της ασφάλειας της χώρας και ειδικά του Έβρου, την ενίσχυση της συνοριοφυλακής με νέα στελέχη κλπ.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, για την επέκταση και ολοκλήρωση του φράχτη αποτροπής, το ΚΥΤ Φυλακίου κλπ.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημείωσε την ταύτιση Έβρου και αμυντικής θωράκισης της χώρας, μίλησε για το οικιστικό πρόγραμμα με 232 νέες κατοικίες σε όλο το νομό, για την άμεση παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παρμενίων (νυν Πάρκο Αλτιναλμάζη) στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, στη διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία του Έβρου, τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική προστασία κλπ.
Τελευταίοι μίλησαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Έβρο κ. Τριαντόπουλος και το μέλος της ίδιας Επιτροπής κ. Μπένος. Και οι δύο αναφέρθηκαν στο έργο της Επιτροπής όλο το προηγούμενο διάστημα, του οποίου αποτελέσμα είναι οι σημερινές εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών. Επίσης ο κύριος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε περαιτέρω πριμοδότηση για τους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, στα 40 επιπλέον μόρια για όσους θέλουν να προσληφθούν στο δημόσιο.
Ακολούθησε η ομιλία του Πρωθυπουργού. Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τους συνεργάτες του. Όπως είπε, “από σήμερα οι Εβρίτες πρέπει να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι”.