Σύσκεψη εργατικών σωματείων στην Αλεξανδρούπολη

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων, συνδικαλιστών, εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής καθώς και την προετοιμασία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Μέσα από πλούσια συζήτηση, εκτός των άλλων, αναδείχτηκαν προβλήματα και ανάγκες και με βάση αυτά διαμορφώθηκαν αιτήματα και διεκδικήσεις που θα αναδειχθούν με μια σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα.

Απασχόλησε πως το κάθε σωματείο θα οργανώσει την δράση του και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βιώνουν, για να γίνει ο αγώνας υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων.

Η προσπάθεια για να συντονιστούν περισσότερα σωματεία, σύλλογοι, αυτοαπασχολουμένων και άλλων μαζικών φορέων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από τους συμμετέχοντες.

Αποφασίστηκαν

1. Κοινό κάλεσμα για την απεργία στις 9 Νοέμβρη και διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης.

2. Δράση με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στη περιοχή του Έβρου – Ροδόπης. «Η “ανάπτυξη” τους σημαίνει ληστεία του ορυκτού πλούτου, κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον, ανεργία». Αλληλεγγύη στους απολυμένους εργάτες της εταιρείας “EDILMAC” (εργολάβος της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής).

3. Δράση κατά της ακρίβειας. «Όλοι στον αγώνα, ρεύμα και βασικά αγαθά φθηνά για το λαό». Μπροστά σε σούπερ μάρκετ και παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

4. Δράση ενάντια στο τεράστιο κόστος για στέγαση που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια, οι εργαζομένους, οι φοιτητές. Ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας.

5. Δράση κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. «Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην παράδοση του λιμανιού στους επιχειρηματικούς ομίλους – Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο του ΝΑΤΟ».

6. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας. Έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της δίωξης της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ.

Ψήφισμα καταδίκης της δίωξης της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και στήριξή μας στην συνάδελφο Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) που διώκεται με το «αδίκημα» της διαδήλωσης και τον νόμο περί περιορισμού των διαδηλώσεων αλλά και γιατί δεν «συμμορφώθηκε στις υποδείξεις» της αστυνομίας.

Σκοπός της δίωξης είναι να βάλουν εμπόδια στην οργανωμένη δράση και διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων.

Όσο κι αν προσπαθούν κυβερνήσεις και εργοδοσία, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία μας, με αλληλεγγύη και σκληρούς αγώνες δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω.

Καταδικάζουμε τη δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ.

Εργατικά σωματεία, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που συμμετείχαμε στη σύσκεψη.