Αεροσκάφος τύπου Antonov συνετρίβη λίγο πριν τις 23:00 του Σαββάτου 16 Ιουλίου στην περιοχή ανάμεσα στους Αντιφίλιππους και το Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό την Ιορδανία. Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για αεροσκάφος Ουκρανικής εταιρίας τύπου Antonov-12, το οποίο εκτελούσε εμπορική (cargo) πτήση.
Γύρω στις 22:48 ο πιλότος του εμπορικού αεροσκάφους εξέπεμψε σήμα κινδύνου αναφέροντας βλάβη σε κινητήρα και αμέσως έλαβε άδεια έκτακτης προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Στο τέλος της χερσονήσου του Αγίου Όρους το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών με σκοπό να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας, αλλά άρχισε να χάνει ύψος φλεγόμενο και χάθηκε το στίγμα του στα 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες το αεροσκάφος κατέπεσε σε χωράφι με καλαμπόκια εν μέσω εκρήξεων, ενώ η περιοχή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς το αεροσκάφος ίσως να παρέσυρε καλώδια ηλεκτροδότησης κατά τη συντριβή του.
Στο αεροσκάφος επέβαινε 8μελές πλήρωμα.
Πληροφορίες μιλούν για φορτίο πυρομαχικών στο αεροσκάφος και γι αυτό τον λόγο άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί ανέλαβαν με ειδικό εξοπλισμό την αυτοψία, καθώς το φορτίο 12 τόνων της μοιραίας εμπορικής πτήσης χαρακτηρίζεται επικίνδυνο και οι αναθυμιάσεις τοξικές.
Στις 1:00 δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν άμεσα από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους όλοι οι δημοσιογράφοι, για λόγους ασφαλείας, ενώ στην περιοχή πλέον δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν ούτε πυροσβέστες, ούτε αστυνομικοί αλλά ούτε και οι πυροτεχνουργοί, λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας του φορτίου. Μόνο δυνάμεις της ΕΜΑΚ παραμένουν κοντά στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, φορώντας ειδικές στολές χημικής προστασίας, αναμένοντας τις Ειδικές Μονάδες Πυροτεχνουργών του Ελληνικού Στρατού.
Θα σταλεί σε λίγο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής να ασφαλίσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να μη χρησιμοποιούν τον κλιματισμό, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία τους.
H ηλεκτροδότηση στην περιοχή αποκαθίσταται σταδιακά.
Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.
Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, που επιβεβαίωσαν πως οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο ήταν οκτώ, το μοιραίο Antonov που κατέπεσε κοντά στην Καβάλα πραγματοποιούσε πτήση από την Σερβία στο Μπαγκλαντές, μεταφέροντας 11,5 τόνους πυρομαχικών.
Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ. Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές ότι όλοι οι νεκροί είναι ουκρανικής καταγωγής.
Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» του Νις της Σερβίας και απογειώθηκε στις 21:40 ώρα Ελλάδας για την Ντάκα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν της Ιορδανίας και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του Σερβικού Υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών.
Ομάδες πυροτεχνουργών του Στρατού επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική στην Καβάλα, όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου αεροσκάφος τύπου Antonov, το οποίο είχε 8μελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά.
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.
Με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκάφους ελέγχθηκε το σημείο συντριβής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άλλο εύφλεκτο υλικό.
Σημειώνεται πως είχε δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.
Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.
Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, ενώ σημείωσε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».
Μετρήσεις για ραδιενέργεια
Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.
Παράλληλα, η περιοχή έχει αποκλειστεί στα 500 μέτρα.
«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα»
Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.
«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει» είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.
«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το ΟΚ ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».
Επιτόπου βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να ελέγξουν πρώτα τι είναι η λευκή σκόνη που έχει απλωθεί στην περιοχή, το είδος του εμπορεύματος, την τυχόν τοξικότητα μετά την πτώση του αεροσκάφους και να αναζητήσουν το «μαύρο κουτί», που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός. Η περιοχή έχει αποκλειστεί σε απόσταση 500 μέτρων, όπως δήλωσε ο συντονιστής της επιχείρησης, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριος Αποστολίδης, σύμφωνα με τον οποίο, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».
Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο, καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα, αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone, ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».