Συνοριοφύλακες «κάρφωσαν» το κόλπο των «εικονικών» σύμφωνων συμβίωσης

Σύννεφα» προκάλεσε στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. η υπό έρευνα «φάμπρικα» με τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, με «πρωταγωνιστές» συνοριοφύλακες που ήθελαν να αποφύγουν την τοποθέτησή τους στα σύνορα. Αίσθηση προκαλεί η έκταση που πήρε το φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας, από τους 250 νέους συνοριοφύλακες τουλάχιστον 40 φέρονται να υπέγραψαν σύμφωνα συμβίωσης.

Η διαρροή του θέματος προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ με εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε διοικητική έρευνα. Με το σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται μοριοδότηση και έτσι οι συνοριοφύλακες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν στην πρωτεύουσα του Έβρου (Αλεξανδρούπολη) και όχι στα σύνορα.

Πάντως, μπορεί η διοικητική έρευνα να διατάχθηκε τη Δευτέρα από την Αστυνομία για να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες, ωστόσο, το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό στον Έβρο.

Όταν το θέμα τέθηκε επί τάπητος αρχικά δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, διότι «το σύμφωνο συμβίωσης είναι νόμος του κράτους και όχι κάτι παράνομο». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από τον Έβρο επισημαίνουν ότι το «δίκαιο θα ήταν να ισχύσουν τα σύμφωνα συμβίωσης που είχαν υπογραφεί πριν την κατάταξή των νέων συνοριοφυλάκων». Στον Έβρο το κλίμα στις τάξεις των νεοπροσληφθέντων αστυνομικών είναι «βαρύ», με τα παράπονα για «αδικίες» να διαβιβάζονται στους παλιούς «φρουρούς» της μεθορίου.

«Υπήρξαν συνάδελφοί τους που αντέδρασαν» αποκάλυψε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των συνοριοφυλάκων

Στο θέμα που ερευνάται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα σύμφωνα συμβίωσης που σύνηψαν νέοι συνοριοφύλακες προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα μόρια αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους, Παναγιώτης Χαρέλας.

Όπως διευκρίνισε τα μόρια από το σύμφωνο συμβίωσης περιλαμβάνονται «στο πλαίσιο των κριτηρίων προκειμένου να τοποθετηθούν και είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του 2005».

Όπως υποστήριξε, πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία, ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε «τα σύμφωνα συμβίωσης πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην Σχολή» κινητοποιώντας τη διαδικασία ελέγχου της νομιμότητάς τους.

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί οι συνάδελφοί του προχώρησαν στα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, ο πρόεδρος των συνοριφυλάκων είπε ότι αυτό αποσκοπούσε στο να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης οι νεοδιορισθέντες συνοριοφύλακες και να τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη αντί της Ορεστιάδας.

Όσο για το πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ο κ. Χαρέλας σημείωσε ότι υπήρξαν άλλοι συνοριοφύλακες που αντέδρασαν σε αυτή την τακτική: «Υπήρξαν συνάδελφοί τους που αντέδρασαν καθώς και τα αντανακλαστικά του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν πάρα πολύ γρήγορα».

Αποκάλυψε, δε, ότι αρχικά οι συνοριοφύλακες που είχαν σύμφωνο συμβίωσης όταν πέρασαν στην Σχολή ήταν μόλις πέντε και σύντομα έγιναν 40 με τον αριθμό να είναι βέβαιο ότι θα μεγάλωνε, φτάνοντας σχεδόν τα διπλάσια. «Η διαδικασία είναι νόμιμη» πρόσθεσε ο κ. Χαρέλας τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι «κατά πόσο είναι ηθικό έναντι των υπολοίπων συνοριοφυλάκων που αντιστέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων οφείλαμε να υπερασπιστούμε αυτά τα παιδιά που έχουν τέτοιες αξίες και δεν προχώρησαν σε τέτοια σύμφωνα. Δεν είναι δυνατόν να συμβουλεύουμε παιδιά “κάντε σύμφωνο συμβίωσης για να τοποθετηθείτε εκεί που θέλετε”. Η αστυνομία έχει ένα κύρος και πρέπει να το προστατεύσουμε»