Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Θεάτρου στη Ν. Ορεστιάδα

24ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Για εικοστή τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας συνεχίζει και φέτος στο τέλος του καλοκαιριού να προσφέρει ένα εννιαήμερο συγκινήσεων, από τις 26 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2022.
Θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα στα τιμώμενα πρόσωπα, ο διαγωνισμός, τα βραβεία, η επαφή, η επικοινωνία, το συναίσθημα, σε πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος, για να χαμογελάσουμε στη ζωή και να πάρουμε ενέργεια ώστε να κάνουμε λίγο ευκολότερο το χειμώνα που έρχεται.

Ο Γιώργος Αρμένης το τιμώμενο πρόσωπο της τελετής έναρξης
Το Σάββατο 26/8 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης με την – εκτός συναγωνισμού – παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Αλεξανδρούπολης με το έργο
«ΜΗΔΕΙΑ» και ακολούθησε η δεύτερη μέρα της Κυριακής 27/8 με την επίσης εκτός συναγωνισμού παράσταση του διοργανωτή και οικοδεσπότη ΔΙΟΝΥΣΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», και με το τιμητικό αφιέρωμα στο δημοφιλή ηθοποιό -σκηνοθέτη και συγγραφέα, με μεγάλη και πολύ σημαντική πορεία, συνέπεια και σεβασμό στην Τέχνη της, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τον Γιώργο Αρμένη, ο οποίος παρέλαβε το… Γκατζολάκι και την τιμητική πλακέτα από το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Άκη Τσονίδη, και εξέφρασαν από καρδιάς τις ευχαριστίες της, παρασύροντας το κοινό σε παρατεταμένα χειροκροτήματα με την απλότητα, τον αυθορμητισμό και την ευαισθησία του.

Ξεχωρίζει και φέτος η Κριτική Επιτροπή

Την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ φέτος αποτελούν, όπως πάντα, προσωπικότητες με βαθιά γνώση της θεατρικής τέχνης αλλά και με ιδιαίτερη αγάπη στην ερασιτεχνική δημιουργία, διασφαλίζοντας την αμερόληπτη και αξιοκρατική διαδικασία του διαγωνιστικού μέρους. Φέτος την Επιτροπή αποτελούν οι (αλφαβητικά): Γιώργος Αρμένης (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας), Αντιγόνη Γλυκοφρύδη (ηθοποιός), Ρέινα Εσκενάζυ (σκηνοθέτις), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Χριστίνα Θεοδωροπούλου (ηθοποιός), Ιωάννης Μαργαρώνης (χορογράφος), Αστέριος Πελτέκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).

Παρουσιαστής για 21η συνεχόμενη χρονιά, ο εξαιρετικός Αλέξης Κωστάλας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα μέχρι και το Κυριακή έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
“Ψέμα στο Ψέμα” του Άντονι Νίλσον από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Φάρος” Νέων Μουδανιών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
“Είμαι Καλά” του Κρίστοφερ Ντουράνγκ από τη Θεατρική Ομάδα “Σπασμένο Ρόδι” Καστοριάς.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
“Φρίντα Κάλο – Πόνος + Πάθος” της Λένιας Ξενάκη από το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου και Τέχνης Χίου “Παρασκήνιο 18”.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Τελετή Λήξης.
Μουσική Παράσταση: Σαπφώ καταστερωμένη – ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι.
Μετά την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού και τα συνεχή sold out όταν παρουσιάστηκε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Σαπφώ καταστερωμένη επανέρχεται, αυτή τη φορά για μία μόνο παράσταση στη νεώτερη και ακριτικότερη πόλη της Ελλάδας, τη Νέα Ορεστιάδα Έβρου, ειδικά για το Φεστιβάλ. Μια περιπλάνηση στα αστέρια με οδηγό τη Σαπφώ στη νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Στις ερωτήσεις για τα άστρα απαντά η Σαπφώ. Στις ερωτήσεις για τον κόσμο απαντά η μουσική και έτσι ξετυλίγεται η ιστορία μιας γυναίκας. Τα ποιήματα της Σαπφούς διαγράφουν κύκλους όπως οι φάσεις της Σελήνης – από τη νέα Σελήνη που αυξάνει ως την Πανσέληνο και πάλι πίσω, στη Σελήνη που σβήνει. Αναρωτιούνται για το χρόνο, το χώρο, το φθαρτό και το άφθαρτο, την τέχνη και την επιστήμη – τον έρωτα. Η Σαπφώ θα καταστεριστεί. Η Ρηνιώ Κυριαζή οδηγεί το κοινό σε τοπία όπου η ομορφιά της φύσης γίνεται ποίηση και η ποίηση αστροφυσική, ο Θοδωρής Οικονόμου παίζει στο πιάνο, ο sound designer Νικόλας Καζάζης επεξεργάζεται τους ήχους ζωντανά κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Απονομή βραβείων.

Εισιτήρια
Ημερήσιο κανονικό: 5 ευρώ
Ημερήσιο μειωμένο (παιδικό, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων): 3 ευρώ
Εισιτήριο ΑμεΑ: Δωρεάν
Εισιτήριο Διαρκείας (9 ημερών): 32 ευρώ
Εισιτήριο Επιτροπής Κοινού (9 ημερών): 27 ευρώ – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Επιτροπή Κοινού στο 2552028280 ή/και στην είσοδο του θεάτρου έως και τη Δευτέρα 28/8, ημέρα έναρξης του διαγωνιστικού μέρους.

Το 24ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργανώνεται από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, με τη συνεχή στήριξη του Δήμου Ορεστιάδας, της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. και της τοπικής αγοράς.