Συνάντηση του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ με τους πυρόπληκτους παραγωγούς του Έβρου για την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στο “Νομαρχείο”, συνάντηση του Επιστημονικού Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Έβρου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η καθοδήγηση τους από το Επιστημονικό Προσωπικό του Οργανισμού για τον τρόπο διαχείρισης της επόμενης μέρας.

Οι συναντήσεις αυτές θα επαναληφθούν καλύπτοντας ξεχωριστά κάθε θεματική ενότητα, όπως αμπελουργία, ελαιουργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία. Ταυτόχρονα οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες μελέτες για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της κάθε περίπτωσης.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ υλοποιεί πρόγραμμα τεχνικής στήριξης των πληγέντων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, με το οποίο θα καθοδηγούνται με επιστημονικό τρόπο, με τις κατάλληλες απαραίτητες μελέτες και την καθημερινή στήριξή τους

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην εκπόνηση σχεδίων ανασυγκρότησης με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο και επεσήμανε ότι ήδη έχουν τυπωθεί φυλλάδια με οδηγίες για τη διαχείριση των πυρόπληκτων αμπελώνων, οδηγίες για τη διάσωση των μελισσιών κ.α. ενώ γίνονται επιτόπου επισκέψεις των ειδικών συνεργατών του Οργανισμού για επίσπευση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που αφορούν την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μελισσοκόμοι, ελαιοπαραγωγοί, αμπελουργοί κτηνοτρόφοι και τόνισαν την ανάγκη -μεταξύ άλλων- για οριοθέτηση χώρων βόσκησης και άμεση προμήθεια ζωοτροφών.

Οι Εβρίτες αγρότες στον αγώνα τους για ανασύνταξη των δυνάμεων και της παραγωγής τους δεν είναι μόνοι. Θα έχουν την απόλυτη στήριξη, επιστημονική, τεχνική, οικονομική του Υπουργείου μας.

Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ιδιαίτερα δε τον διευθύνοντα σύμβουλο κ Παναγιώτη Χατζηνικολάου και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Οργανισμού που με προθυμία και ζήλο ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα μας, τονισε ο κ Κελέτσης