Πάνω από 120 τρακτέρ παραμένουν στο μπλόκο για 5h ημέρα στον κόμβο Καστανεών – νέα κινητοποίηση την Κυριακή στο τελωνείο
Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, έστησαν από την Κυριακή το μεσημέρι μπλόκο στον κόμβο Καστανέων στον Έβρο, όπως είχαν συλλογικά αποφασίσει στη μαζική σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Β. Έβρου.
Συγκεκριμένα, από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής είχαν παραταχθεί στο σημείο πάνω από 80 τρακτέρ ενώ οι κινητοποιήσεις και οι αγροτικοί ελκυστήρες αυξάνονται καθημερινά μιας και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης, προστίθονται καθημερινά στο μπλόκο και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Διδυμοτείχου, αλλά και από άλλες περιοχές.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στο μπλόκο παραμένουν μάχιμοι, με τα τρακτέρ να έχουν ξεπεράσει τα 120, ώστε ο αγώνας τους να είναι ουσιαστικός και να επιφέρει κάποια αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους, όσο και να την ευρύτερη περιοχή, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων δραστηριοποιείται και βιοπορίζεται από τον πρωτογενή τομέα.
Σήμερα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα συμμετέχουν σε μία ευρεία σύσκεψη με του Αγροτικούς Συλλόγους της υπόλοιπης χώρας και θα αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειες τους. Πιθανόν να ακολουθήσει κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας.
Προς το παρόν “ζεσταίνουν” μηχανές για την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, που πρόκειται με την παρουσία πολλών φορέων και εκπροσώπων, επαγγελματιών και πολιτών να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο τελωνείο Καστανεών.
Τα αιτήματα που προβληματίζουν όλο τον πρωτογενή τομέα είναι τα εξής:
Για τους αγρότες:
- Άμεση σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τα νερά του Άρδα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες.
- Παρεμβάσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, που καθιστά τις καλλιέργειες μη βιώσιμες (αγροτικό πετρέλαιο, ενεργειακό κόστος & εφόδια).
- Απόσυρση της συμφωνίας Ε.Ε.-Mercosur, που ευνοεί τις εισαγωγές και πλήττει τα τοπικά προϊόντα.
- Αποζημίωση για τις αδιάθετες ζωοτροφές, που δε μπορούν να πωληθούν λόγω καραντίνας από την ευλογιά.
- Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και διασφάλιση δίκαιων και έγκαιρων πληρωμών στους παραγωγούς.
- Προστασία και καθορισμός ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.
- Αναμόρφωση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίζει δίκαιες αποζημιώσεις.
- Καμία συγχώνευση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ). Όχι στην ιδιωτικοποίηση της άρδευσης.
Για τους κτηνοτρόφους:
- Αποζημίωση στο 100% του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη από την ευλογιά.
- Κρατικός έλεγχος των ζώων που θα αντικαταστήσουν το χαμένο ζωικό κεφάλαιο για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης ασθενειών.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά από τη μέρα που θανατώθηκαν τα ζώα τους μέχρι και την ημέρα που θα αποκτήσουν ξανά παραγωγή.
- Πρόσληψη κτηνιάτρων και επαρκούς προσωπικού στην κτηνιατρική υπηρεσία.
- Έγκυρα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.
- Πάγωμα φορολογικών εισφορών και χρεών προς τράπεζες για όσους επλήγησαν.
Για τους μελισσοκόμους:
- Στήριξη & ενίσχυση της πολυκαλλιέργειας και ενίσχυση της καλλιέργειας ηλίανθου.
- Αυστηρός έλεγχος εισαγωγών μελιού, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για την προστασία της εγχώριας παραγωγής.
- Έλεγχος για παράνομους ψεκασμούς που βλάπτουν το μελισσοκομικό κεφάλαιο.
Όλοι στον δρόμο – Όλοι στον αγώνα!