Στον Έβρο βρέθηκε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από τον Έβρο ξεκίνησε χθες την τετραήμερη περιοδεία της στη Θράκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από χθες Μ. Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα θα περιοδεύσει στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης προς τιμήν του Θρακικού Ελληνισμού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έφτασε στο αεροδρόμιο Δημόκριτος και είχε συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και μετέβη στην Πτελέα, στην περιοχή Τριγώνου στον Βόρειο Έβρου, όπου την υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι των χωριών του Τριγώνου.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Μερτζανίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος τόνισε πώς τον Δήμο έχουν επισκεφθεί και άλλοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας αλλά το συγκεκριμένο χωριό όχι. Παρόντες στην υποδοχή ήταν βουλευτές του νομού, αντιδήμαρχοι και άλλα μέλη των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και ο διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου Εξωτερικών Συμεών Τέγος.

Οι γυναίκες του χωριού οι οποίες φορούσαν διαφορετικές παραδοσιακές ενδυμασίες χαρακτηριστικές της περιοχής από την οποία οι πρόγονοί τους ήρθαν ως πρόσφυγες, όπως η Ανατολική Ρωμυλία ζήτησαν από την κ. Σακελλαρόπουλου να στηρίξει το αίτημά τους για τη δημιουργία Μουσείου στο χωριό ώστε να κρατήσουν ζωντανή την παράδοσή τους.

Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε και με όλους τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, αντάλλαξε μαζί τους ευχές για το Πάσχα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον βόρειο Έβρο, για να τιμήσω τον θρακικό ελληνισμό που συνεχίζει την πορεία του στον χρόνο, με δύναμη και αξιοπρέπεια. Για να τιμήσω τη μνήμη των προγόνων των σημερινών κατοίκων που, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ήρθαν εδώ και κατάφεραν να μετατρέψουν τον συλλογικό πόνο σε πνοή ζωής. Τους μνημονεύουμε με σεβασμό και περηφάνια και συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από το θετικό τους πνεύμα και το ακατάβλητο φρόνημα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια, επισκέφθηκε και τη Νέα Βύσσα, όπου ξεναγήθηκε στο Μουσείο Καραθεοδωρή. Έξω από το Μουσείο την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν κάτοικοι της Νέας Βύσσας με παραδοσιακές ενδυμασίες οι οποίοι της πρόσφεραν δύο βιβλία και ένα επιστήθιο κόσμημα.

Στη Νέα Βύσσα συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος, ως ελάχιστο δείγμα της εβρίτικης φιλοξενίας, προσέφερε στην κ. Σακελλαροπούλου ένα καλάθι με μερικά από τα άριστης ποιότητας προϊόντα που παράγονται στον Έβρο, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη και αντάλλαξαν ευχές εν όψει των εορτών του Πάσχα.

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο 126 όπου την υποδέχτηκε ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος. Αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του φυλακίου και στη συνέχεια ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του.Μέσω βιντεοκλήσης η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε με αρχιλοχία που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε περιπολία στα σύνορα. Ο αρχιλοχίας την καλωσόρισε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ευχήθηκε για τις γιορτές του Πάσχα.

Έπειτα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Διδυμότειχο και συναντήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης», που συμμετείχαν στον πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2022» και των οποίων η κ. Πρόεδρος είναι inspirational mentor.

Στο Διδυμότειχο ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα βασισμένο σε θρακιώτικη νηστίσιμη διατροφή, το οποίο παρέθεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, και στο οποίο παρακάθισαν εκπρόσωποι Αρχών και πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας από τους χώρους της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και τον επιχειρηματικό κόσμο. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, ενώ προηγήθηκε ξενάγηση της κ. Σακελλαροπούλου από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό.

Τηρώντας το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης, η κ. Σακελλαροπούλου συμμετείχε στην παραδοσιακή βαφή πασχαλινών αυγών, με καλσόν κρεμμύδι και κουρκουμά, στο Σουφλί μαζί με τις αγαπητές κυρίες Χρυσούλα Τσιαμίτα, Βέρα Μιντιούρη και Κούλα Τσιαντούκα, οι οποίες ενημέρωσαν την Πρόεδρο για τη βαφή, τα χρώματα, τα σχέδια που κάνουμε εδώ στον Έβρο και εκείνη με αμέριστη χαρά συμμετείχε στη διαδικασία.

Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την Ακολουθία των Αγίων Παθών, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Ακολούθησε γεύμα στη Δαδιά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί δύο χωριά του ορεινού όγκου Σουφλίου, το Μικρό και το Μεγάλο Δέρειο και στη συνέχεια το νομό Ροδόπης όπου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου στην εκκλησία του χωριού Ασκητές Ροδόπης, ενώ θα επισκεφθεί και το Θρυλόριο.

Το Μεγάλο Σάββατο η κ. Σακελλαροπούλου θα βρεθεί στο νομό Ξάνθης όπου θα επισκεφθεί τους οικισμούς Νέας Κεσσάνης, Ποταμιάς και Μάνδρας, ενώ το βράδυ θα παραστεί στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας στη Ξάνθη.

Την Κυριακή του Πάσχα η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της, την Σταυρούπολη.