Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή Περιφερειάρχη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Ο Έβρος στέλνει Μέτιο και Τοψίδη στον δεύτερο γύρο

Ο Χρήστος Μέτιος δεν πρόκειται να φτάσει το επιδιωκόμενο 43% και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα κριθεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη.

Στο όριο ήταν αρχικά η επανεκλογή του Χρήστου Μέτιου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όσο όμως κυλούσε η βραδιά και το ένα μετά το άλλο τα τμήματα ενσωματώνονταν στη δεξαμενή των επίσημων αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο νυν περιφερειάρχης έχανε τις πιθανότητες να ξεπεράσει το 43% και να μην εισέλθει στη διαδικασία του δεύτερου γύρου, που πάντα εγκυμονεί κινδύνους εξαιτίας συμμαχιών.

Με το ποσοστό ενσωμάτωσης στο 96%, ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 41,90%, τη στιγμή που ο προερχόμενος από τη «γαλάζια» παράταξη Χριστόδουλος Τοψίδης συγκεντρώνει 35,55%.

Η διαφορά αυτή των 6,35% μονάδων χαρίζει μεν ένα προβάδισμα στον κ. Μέτιο, από την άλλη όμως επιτρέπει στον αντίπαλό του να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες τη νίκη στη δεύτερη Κυριακή, κερδίζοντας ψήφους από τους δυσαρεστημένους που δεν θα ήθελαν την επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη, ιδίως με ό,τι συνέβη τον περασμένο Αύγουστο στον Έβρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο νυν περιφερειάρχης έχανε με σχεδόν 8 μονάδες από τον κ. Τοψίδη στον ακριτικό νομό Έβρου (42,4% – 34,3%) στο ίδιο ποσοστό τμημάτων.

Τη διαφορά ο εκλεκτός της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, τη δημιούργησε χάρη στην κυριαρχία που είχε σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Στο 99% των εκλογικών τμημάτων το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει ως εξής:

  1. Μέτιος Χρήστος 42,24%
  2. Τοψίδης Χριστόδουλος 35,34%
  3. Καγγελίδης Δαμιανός 8,99%
  4. Ηλιόπουλος Στέργιος 5,89%
  5. Κλάδης Διονύσιος 5,75%
  6. Περεντιδης Θεόδωρος 1,79%