Μια πολύ σημαντική δίκη για την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Natura 2000 που αφορά και τον κατακαμένο Έβρο θα λάβει χώρα στις 18 Ιανουαρίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Οργανώσεις και πολίτες από την Ελλάδα που συμμετέχουν στην κάλυψη των δικηγορικών αμοιβών και εξόδων κάνουν έρανο για αυτό το σκοπό και ζητούν από όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειάς τους
Στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό στο νομικό και κινηματικό αγώνα που ξεκίνησε το 2012, όταν περιβαλλοντικοί σύλλογοι (μεταξύ των οποίων και το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ) και πολίτες από πολλές περιοχές της χώρας, αντιτιθέμενοι στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις περιοχές Natura 2000, καθώς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προσέβαλαν με δύο αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Η.Π.8353/276/Ε103/17.2.2012), για τη λήψη δήθεν μέτρων ειδικής προστασίας των προστατευόμενων ειδών πουλιών στις ΖΕΠ.
Η ψευδεπίγραφη αυτή απόφαση είναι πολλαπλώς προβληματική: Αφενός περιόρισε την έκταση της προστασίας των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους στις ΖΕΠ, αφετέρου προέβλεψε ανεπαρκή μέτρα προστασίας αυτών και νομιμοποίησε τη λήψη ακατάλληλων και ανεπαρκών μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων που προκαλούν περαιτέρω οχλήσεις στα πτηνά, διευκολύνοντας έτσι τους φορείς των έργων να επιτυγχάνουν την αδειοδότηση ΒΑΠΕ στις ΖΕΠ.
Κατόπιν πολλών αναβολών, δύο αποφάσεων της πενταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που παρέπεμψαν τις αιτήσεις ακύρωσης στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, λόγω της επίκλησης της ανάγκης υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ , εκδόθηκε εντέλει μετά πάροδο δέκα ετών η 2511/2022 απόφαση του ΣτΕ, με την οποία αποφασίστηκε πράγματι η υποβολή προδικαστικού ερωτήματος, προκειμένου να κριθεί εάν είναι συμβατός με τις οδηγίες της ΕΕ για την προστασία των πτηνών και των οικοτόπων ο περιορισμός των προστατευόμενων ειδών των ΖΕΠ μόνο στα λεγόμενα είδη χαρακτηρισμού, όπως προβλέπει η επίμαχη ΚΥΑ.
Η δίκη στο ΔΕΕ (υπόθεση C-66/23) αφορά άμεσα το καθεστώς προστασίας όλων των ΖΕΠ του Δικτύου Natura 2000 σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Εξ ου και στην δίκη έχουν παρέμβει κυβερνήσεις και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπως της Ολλανδίας και της Πολωνίας. Από την τυχόν θετική έκβασή της ευελπιστούμε να τεθεί ένα εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αιολικών στις περιοχές αυτές.
Στο υπερδεκαετές διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις αιτήσεις ακύρωσης έχουν συμβεί πολλά. Ο αγώνας για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, των τοπίων της χώρας μας από τις ΒΑΠΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά. Η γνώση και η πείρα των κινημάτων διευρύνονται και διαδίδονται. Νέα κινήματα αναπτύσσονται και πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στις δράσεις και στην υποστήριξη των αγώνων. Τα κινήματα αλληλοϋποστηρίζονται και συνεργάζονται όλο και περισσότερο. Από την πλευρά μας ως ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓAΙΟΥ πάντα παλεύαμε και παλεύουμε με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.
Μετά από τόσα χρόνια που συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε οικονομικά τις δίκες στο ΣτΕ και πλέον στο ΔΕΕ, έχουμε ανάγκη την οικονομική σας υποστήριξη για την κάλυψη των εξόδων της δίκης στο ΔΕΕ. Η στήριξη αυτή αποτελεί έμμεσα και στήριξη όλων των περιβαλλοντικών αγώνων για τις ΖΕΠ του δικτύου Natura 2000. Απευθύνουμε ως εκ τούτου έκκληση σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, συλλόγους, κινήματα, να συνεισφέρουν οικονομικά, κατά το μέτρο των δυνάμεών τους, στην συγκέντρωση χρημάτων για την καταβολή των δικηγορικών αμοιβών και εξόδων.
Οι οικονομικές συνεισφορές σας μπορούν να κατατεθούν στον λογαριασμό της ALPHA BANK με ΙΒΑΝ GR9701406220622002101075650 (δικαιούχος Αλέξανδρος Μαβής, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ) με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΔΕΕ ΥΠΟΘΕΣΗ C66 2023»