Στην «εντατική» η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Σύγκληση της Επιτροπής Αγώνα μέσα στο Σαββατοκύριακο – Γιατί είναι σημαντική η ημερομηνία της 7ης Ιουνίου

Γενναίες αποφάσεις ενίσχυσης και όχι υποβάθμισης της Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου, ζητά σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση του αριθμού των εισακτέων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που θα συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, με μπροστάρη τον Δήμο Διδυμοτείχου και τη συμμετοχή βουλευτών, Περιφερειάρχη, Μητροπολίτη, φοιτητών και άλλων φορέων.
Υπενθυμίζεται πως από τους 255 νέους εισακτέους την περσινή χρονιά, φέτος προβλέπεται να εισαχθούν οι μισοί, δηλαδή μόλις 128 πρωτοετείς φοιτητές! Όπως είχε δηλώσει στη «ΓΝΩΜΗ» ο επί 13 χρόνια καθηγητής της σχολής Κώστας Βαφειάδης, αν κανείς υπολογίσει τις μετεγγραφές που γίνονται κάθε χρόνο, το τμήμα κινδυνεύει να μείνει με περίπου 50 νέους φοιτητές. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος, ότι τα όποια προβλήματα είχαν δημιουργηθεί στην αρχή του τρέχοντος εξαμήνου, μετά από μεγάλη προσπάθεια όλων, εξομαλύνθηκαν και βρέθηκαν λύσεις ώστε οι φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έστω και με κάποιες δυσκολίες.
Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, σημείωσε πως «πρέπει, επιτέλους, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, για να τελειώσει το θέμα με τη Νοσηλευτική, με μία έδρα στο Διδυμότειχο, με δύο τμήματα και με μόνιμες θέσεις καθηγητών, που θα τη στελεχώσουν», τονίζοντας πως η μείωση των εισακτέων ήταν μία απόφαση που «δεν περιμέναμε, ούτε μας είχαν ενημερώσει γι’ αυτό, ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτό αποτελεί τον προπομπό για κλείσιμο».

Κελέτσης: «Αν δε μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, να αντικατασταθεί με τουλάχιστον 2 άλλες σχολές»

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, σημειώνει πως «αυτό που επιθυμούμε και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις είναι να λειτουργήσει ομαλά η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο. Υπάρχει δυσκολία με το διδακτικό προσωπικό και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των διδασκόντων. Επιπλέον, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος λειτουργίας τέτοιος, ώστε, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, να παρέχονται όλες οι δυνατότητες, ώστε οι φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους. Υπάρχουν αρκετές, γνωστές δυσκολίες, τις ξέρουμε από καιρό και λειτουργούμε προς την κατεύθυνση να τις λύσουμε οριστικά, πιέζοντας το Υπουργείο Παιδείας, κυρίως προς την κατεύθυνση εξασφάλισης διδακτικού προσωπικού», εκτιμώντας παράλληλα πως η απόφαση για μείωση του αριθμού εισακτέων οφείλεται σε αυτή ακριβώς τη δυστοκία που παρουσιάστηκε πέρσι, αναφορικά με τους καθηγητές, αλλά και στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι ένα μικρό νοσοκομείο που δεν μπορεί να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, όπως υπογράμμισε.
Διαβάστε ακόμη : «Ρίχνει τους τόνους» ο Tούρκος πρέσβης για Έβρο: “Τεχνικό θέμα, όχι συνοριακό ”
Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργία της Νοσηλευτικής σε μία ορθολογική βάση, αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί και η περιοχή να ενισχυθεί με τουλάχιστον άλλες δύο σχολές που έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία του Διδυμοτείχου, με την ιστορία, τον πολιτισμό, την αγροτική του οικονομία.

Γκαρά: «Ακατανόητη απόφαση»

Για μία ακατανόητη απόφαση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, αναφορικά με τη μείωση των εισακτέων, εκτιμώντας ότι οδηγεί σε υποβάθμιση και κλείσιμο της σχολής, κάτι που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την παραγωγή, τον πολιτισμό του βορείου Έβρου, αλλά και στην προσπάθεια ενίσχυσης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
«Μιλάμε για μία περιοχή που πρέπει να ενισχύεται και να θωρακίζεται με κάθε τρόπο, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης», ανέφερε η κα Γκαρά, τονίζοντας πως μετά από ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, έως ότου εκδοθεί η απόφαση διορισμού της επιτροπής πανελληνίων (7-8 Ιουνίου) δύναται να υπάρξουν τροποποιήσεις στην απόφαση του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή, οπότε αυτό είναι ουσιαστικά και το χρονικό περιθώριο παρεμβάσεων της Επιτροπής Αγώνα

 

Πηγή: «Γνώμη»/Κική Ηπειρώτου