Στα …μουλωχτά η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση
της μονιμότητας των γιατρών ΕΣΥ

Αντιδρούν οι γιατροί – Καταγγελία του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού

Εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς μονιμοποίησης των επιμελητών του ΕΣΥ με τροπολογία η οποία συμπεριλήφθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο (Εσωτερικών) και που αλλάζει άρδην το σκηνικό στα εργασιακά δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών, γυρίζοντάς τους 20 χρόνια πίσω. Εντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού αλλά και των συνδικαλιστικών παρατάξεων των γιατρών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός δήλωσε σχετικά:

«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις», ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ.


Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος». Και μάλιστα αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός. Καταργείται δηλαδή στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ.) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ.


Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (ΝΠΙΔ αντί για ΝΠΔΔ) και την αναίρεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, που ήδη συζητείται ανοικτά, θα δώσει στο ήδη αποδιοργανωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ τη «χαριστική βολή».
Είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., αγνοώντας τα διδάγματα της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά κάνει ότι μπορεί για να διώξει τους γιατρούς του και να το διαλύσει. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές κατά του δημόσιου τομέα υγείας και είναι απολύτως εξαρτημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα».
Αντιδράσεις από τους γιατρούς

«Δεν θα σας αφήσουμε να μας γυρίσετε 14 χρόνια πίσω και να μας κάνετε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς προσωρινούς ομήρους με ημερομηνία λήξης», ήταν το μήνυμα που έστειλε η «Α-ριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών», συμπληρώνοντας πως «για να υλοποιήσει το σχέδιό της να διαλύσει τελείως το ΕΣΥ, η κυ-βέρνηση Μητσοτάκη δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα. Καταρ-γεί μεσάνυχτα σε νόμους άσχετων υπουργείων διατάξεις που είχαν προκύψει μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις και κατόπιν συμφωνίας νοσοκομειακών γιατρών – πολιτείας και μάλιστα επί προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.».
Με τη σειρά του το «Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών», αφού χαρακτηρίζει «ανόητους δικολαβισμούς» τις εξηγήσεις του υπουργείου Υγείας, ζητά την άμεση κατάργηση του εν λόγω άρθρου. «Δυο τινά συμβαίνουν: Είτε η κυβέρνηση επιδιώκει σε συγκεκριμένες θέσεις να διορίσει δικά της παιδιά και επιθυμεί “να ανακατέψει την τράπουλα” ή έχει αποφασίσει ούτως ή άλλως να διαλύσει τη δημόσια υγεία πρόωρα και εσπευσμένα, αφήνοντας στην αποδρομή της συντρίμμια κι αποκαΐδια», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.