Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου “Γνάφαλα” και οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Καραγεωργίου «Το βιβλίο της ντροπής», την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου “Γνάφαλα” (Ελ. Βενιζέλου 12, Σουφλί).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Ελένη Κακαλή, Κοινωνική Λειτουργός
- Ματίνα Τσιφλίκα, Φιλόλογος
- και η συγγραφέας του βιβλίου Έλενα Καραγεωργίου.
Πού κρύβεται η ντροπή και γιατί τη συναντάμε συνήθως μόνο μεταμφιεσμένη; Ποια είναι η σχέση της με τη θρησκεία, την εξουσία και την πατριαρχία αλλά και με τους στενούς συγγενείς της, την ενοχή, την αυτομομφή και την περηφάνια; Ποιος είναι ο κρυφός της δεσμός με το μίσος και τον θυμό; Με ποιο τρόπο συνδέεται με το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την ομάδα ή τις ομάδες στις οποίες ανήκουμε, την αυτοεκτίμησή μας και τη σωματική μας εικόνα; Πώς να αναγνωρίσει κάποιος την έντονη αλλά καμουφλαρισμένη υλικότητά της, την υπόγεια, αλλά καταλυτική επίδρασή της στο σώμα και στις φυσιολογικές του λειτουργίες; Κι ακόμη με ποιο τρόπο η ντροπή βαθαίνει το τραύμα καθιστώντας το αδιαπραγμάτευτο; Πώς ανατρέφεται σιωπηλά στον προβληματικό συναισθηματικό δεσμό; Πώς μπορεί τέλος να τη διαχειριστεί κανείς όταν εκείνη, αποκαμωμένη από την προσπάθειά της να κρύβεται, αναζητήσει θεραπεία; Πώς μπορεί να αντλήσει δύναμη πλησιάζοντάς την, αφαιρώντας τα επάλληλα πέπλα της;
Το Βιβλίο της Ντροπής αποτελεί μια επιστημονική περιπέτεια χαρτογράφησης των υπόγειων διαδρομών της ντροπής στον ανθρώπινο ψυχισμό. Συγχρόνως συνιστά μια συναρπαστική αφήγηση, που διατρέχεται από ευαισθησία, ανατρεπτική συλλογιστική και λεπτό χιούμορ. Ένα γενναίο έργο αποδόμησης της ντροπής και όσων γνωρίζουμε για το ψυχικό τραύμα. (Από την έκδοση).
Η συγγραφέας
Η Έλενα Καραγεωργίου είναι Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωστική Συμπεριφορική και τη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, ενώ το 2015 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία του Dulwich Centre of Narrative Therapy and Community Work σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας Ελλάδας – Κύπρου. Έχει προσφέρει υπηρεσίες ως έμμισθη συνεργάτης σε πλαίσια όπως το ΙΔΕΚΕ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Από το 2010 εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Λέσβου «ΠΝΟΗ» του ΟΚΑΝΑ. Κατέχει περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας άσκησης ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, όπως και εποπτείας οργανισμών. Δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και σε βιβλία που αφορούν το ευρύτερο αντικείμενο της ψυχικής υγείας.