Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης: “Ανοίξτε τραπεζικούς λογαριασμούς… Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό!”

«Με τα γνωστά μαθηματικά που διδάσκονται στο “Μαξίμου College” προσπαθούν να μας πείσουν πως μας δίνουν λεφτά σταθερά και περισσότερα και από την αύξηση του πληθωρισμού», σημειώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου “Η Ενότητα”, σε ανακοίνωσή του για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Ανοίξτε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό!

Μακριά από την δική μας πραγματικότητα, υπουργοί και διάφοροι παρατρεχάμενοι πανηγυρίζουν για την «στήριξη» της κυβέρνησης στο εισόδημα των εργαζομένων προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο. Λερώνουν όμως τα χέρια τους που είναι ήδη βαμμένα κόκκινα από το έγκλημα και τη συγκάλυψη των Τεμπών…

Με τα γνωστά μαθηματικά που διδάσκονται στο «Μαξίμου college» προσπαθούν να μας πείσουν πως μας δίνουν λεφτά σταθερά και περισσότερα και από την αύξηση του πληθωρισμού.

Τι δεν μας λένε όμως:

– Πως με τις δικές του ψήφους, (και των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια) είχε τσαλαπατηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, καταργήθηκαν οι Σ.Σ.Ε. και ο κατώτατος και μέσος μισθός συρρικνώθηκαν. Ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν που επιστρέφουν κάποια ψίχουλα από τα κλοπιμαία.

– Ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.038,23 € το Φλεβάρη του 2023, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.417,84 €, μειωμένος δηλαδή κατά 26,77% (στοιχεία ΕΦΚΑ).

– Με βάση στοιχεία της EUROSTAT οι Έλληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη 18,2% χαμηλότερη από το 2000.

– Δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του 67% των εργαζομένων που ήδη αμείβονται με ονομαστικό μεικτό μισθό ίσο και πάνω από το νέο κατώτερο μισθό (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ).

– Το ποσοστό των εργαζομένων που κάνουν 2η δουλειά, και αυτή δηλώνεται, έχει αυξηθεί κατά 340% την τελευταία δεκαετία (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ).

Όταν από τις 15 του μήνα οι εργαζόμενοι μετράμε μέρες πως θα την βγάλουμε, όταν αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε δύο και τρεις δουλειές και παράλληλα νομοθετούν την εργασία μαζί με τη σύνταξη, είναι τουλάχιστον ντροπή να μιλάνε για ενίσχυση του εισοδήματος.

Την ίδια ώρα που είναι μειωμένος και σε ποσοστά αλλά και σε απόλυτους αριθμούς τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος μισθός συγκρίνοντας ακόμα και σε βάθος εικοσαετίας, η ακρίβεια και συνολικά το κόστος ζωής έχει υπερδιπλασιάσει τις ανάγκες. Το πώς με λιγότερα χρήματα αντέχουμε σε εντυπωσιακά πιο ακριβό περιβάλλον, μόνο εμείς το γνωρίζουμε.

Από τη μία μας προκαλούν οργή τα πανηγύρια της κυβέρνησης και από την άλλη μας πνίγει το δίκιο όταν βλέπουμε από τη δική μας δουλειά να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μόνο το 2022 τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις!

Πανηγυρίζουν για τα 706 € καθαρά το μήνα όταν αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν ένα ενοίκιο μαζί με τους πάγιους μηνιαίους του λογαριασμούς.

Όμως γελιούνται αν νομίζουν ότι τα συνδικάτα θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουμε τη δύναμή μας!

– Αυτό απέδειξαν οι οικοδόμοι και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγεπισκευαστικής Ζώνης με την επιβολή των κλαδικών τους συμβάσεων.

– Αυτό δείχνουν οι υπογραφές επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε εργοστάσια όπως στη ΔΕΛΤΑ, στο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στην ΕΜΕΚ, στον ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και κατοχυρώνοντας το 8ωρο.

– Αυτό απέδειξε ο μεγάλος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων της Καβάλας για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και τα συλλογικά τους δικαιώματα.

Μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη που στρίμωξε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους μπροστά μας είναι η επόμενη μεγάλη μάχη, η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη και η συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Με τον αδιάκοπο αγώνα μας θα βάλουμε στέρεες βάσεις για να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των συνδικάτων μας:

  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα Συνδικάτα.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου “Η Ενότητα”