Αυξητική δείχνει να είναι η πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν, πριν τρεις με τέσσερις μέρες έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά» εξήγησε ο καθηγητής.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γύρω στις 18 με 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αυξητική πορεία στα κρούσματα με ημερήσια τιμή πάνω από 4000 – 4500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700. «Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα» πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «Το καλό νέο είναι ότι η εικόνα των περίπου 40 θανάτων δε θα συνεχιστεί, θα πάμε προς τους 30 εβδομαδιαίο μέσο όρο, όμως μετά προς τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούμε να φτάσουμε στους 37, θα έχουν συμβάλει και τα σχολεία λόγω μετάδοσης στο σπίτι».
Παράλληλα, οι επιστήμονες προβληματίζονται με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες για υγειονομικούς που δίνουν πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.
Βατόπουλος: Πιθανή η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά
Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά αλλά και για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου.
«Λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Βέβαια, όπως είπε κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι.
Bασιλακόπουλος: Αν μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τεστ θα το είχαμε κάνει.
«Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, στην αρχή υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, μετά η προσέλευση μικραίνει. Η υποχρεωτικότητα οδήγησε σε αύξηση των εμβολιασμών», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμένος μετά από κάποιους μήνες αρχίζει να έχει μια μικρότερη προστασία.
πηγή ethnos.gr