Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος μετά από 9 ημέρες καταστροφικής πυρκαγιάς

Mαίνονται οι πυρκαγιές σε Ρόδο, Κέρκυρα & Κάρυστο

Συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Καρύστο καθώς σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, να παλεύουν αδιάκοπα για να τις περιορίσουν.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για ένατη ημέρα οι πυροσβέστες στη Ρόδο, ενώ δραματική κατάσταση επικρατεί και στην Κάρυστο όπου μέσα στη νύχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός. Νέες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα μέσα στη νύχτα άλλαξαν το σκηνικό που επικρατούσε μέχρι τα μεσάνυχτα, προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ρόδο
Στην Ρόδο κατά την διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις. Mικρά μέτωπα συνεχίζουν να υπάρχουν στα Μάσσαρα και στον Απόλλωνα με τους κατοίκους να μάχονται όλη τη νύχτα για να μην περάσει η φωτιά μέσα στα χωριά τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, το οποίο βρίσκεται σε πύρινο κλοιό για 9η συνεχή μέρα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Eντολή εκκένωσης μέσα στη νύχτα στον Πλατανιστό
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Στην Κάρυστο ανησυχία προκάλεσε το μήνυμα που στάλθηκε μέσω 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός στις 01:51 τα ξημερώματα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Καρυστό συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα.

Νέες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα
Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη περιοχή της Παλιάς Περίθειας, όπου υπάρχουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ οι φωτία πηγαίνει προς το χωριό Λούτσες. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.