Η νέα πλατφόρμα που θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε γιατρούς ηλεκτρονικά
Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγράφονται από τις αρχές Φεβρουαρίου τα προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των γιατρών που αρνούνται να δεχθούν πολίτες με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.
Οι δικαιούχοι πολίτες ή οι ασθενείς μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας gov.gr, επιλέγοντας την ενότητα «Ηλεκτρονικά ιατρικά ραντεβού», με τους κωδικούς Taxisnet ή ΑΗΦΥ.
Για την αποζημίωση των ιατρών για τις επισκέψεις των δικαιούχων του Οργανισμού, δημιουργείται διασύνδεση (WS) μεταξύ της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας θα λαμβάνονται τα εκτελεσμένα ραντεβού, ώστε η αποζημίωση του ορίου των 200 επισκέψεων ανά μήνα να αφορά αποκλειστικά στις πραγματοποιθείσες επισκέψεις που προγραμματίστηκαν μέσω των ηλεκτρονικών ραντεβού.
Η νέα διαδικασία για το «κλείσιμο» των ραντεβού, αλλά και η διασύνδεση της αποζημίωσης με τον Οργανισμό είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα 2 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στην εκπνοή του 2024 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί τελικά η αναστολή της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας.
ΠΙΣ: Μονομερής και ανεφάρμοστη απόφαση
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφέρει ότι η απόφαση αυτή είναι μονομερής και στις λεπτομέρειές της ανεφάρμοστη. Τονίζει, δε, ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση, διαβούλευση ή συνεννόηση για τυχόν καθιέρωση ενός λειτουργικού τρόπου σχετικά με τα ραντεβού. Μάλιστα, σε πρωινή του ανακοίνωσε καλούσε τους γιατρούς να την αγνοήσουν και προειδοποιούσε για νομικές ενέργειες, καλώντας και τους υπόλοιπους Συλλόγους να πράξουν το ίδιο.
«Οι αμοιβές που προσφέρει από το 2012 ο ΕΟΠΥΥ δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους γραφειοκρατικές απαιτήσεις. Καθώς καμία σύμβαση δεν έχει προκηρυχθεί για κλινικό ιατρό από το 2012 μέχρι σήμερα -παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της Πολιτείας- ο εργασιακός όγκος είναι αποτρεπτικός για τέτοια διαχείριση. 5. Η συγκεκριμένη Απόφαση δεν έχει καμία νομική βάση, τη στιγμή που ο ίδιος Οργανισμός από το Μάιο του 2022 παραβαίνει τη νομική του υποχρέωση να συνάψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο», ανέφερε ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του.
Αντιρρήσεις από ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΚΕ) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγ/τιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) μέχρι την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξει ενημέρωση των ιατρών για την πλατφόρμα. Σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίστηκε, επίσης, ότι ο γιατρός θα προγραμματίζει στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ τα ραντεβού των ασθενών του. Θα υπάρχει μεν η δυνατότητα σε κενά ραντεβού να προγραμματίζει ο ασθενής, παραμένοντας όμως στην διακριτική ευχέρεια του γιατρού η αποδοχή του ραντεβού.
«Η ΠΟΣΚΕ και η ΕΕΚΕ είχαν καταθέσει τις αντιρρήσεις τους για την δυσκολία εφαρμογής της συγκεκριμένης πλατφόρμας με την οποία καλούνται οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί (πχ. Καρδιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Φυσίατροι κ.α.) να δηλώσουν ωράριο που θα δέχονται τους ασθενείς, παρόλο που αυτό δεν προβλέπεται στην σύμβαση τους, όπως επίσης και την αδυναμία προγραμματισμού διάρκειας της εξέτασης χωρίς προηγούμενη προσυνεννόηση με τον ασθενή, αφού σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να κάνει και ιατρικές πράξεις όπως πχ. Τρίπλεξ, δοκιμασία κοπώσεως, σπειρομέτρηση κλπ., το πρόβλημα γίνεται δε ποιο έντονο επι ψυχιατρικών ασθενών και της ιδιαιτερότητας τους», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο φορείς. Και προσθέτουν:
«Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με εφαρμογή της από την επόμενη μέρα δηλαδή σε 12 ώρες, είναι πρωτοφανής. Έχουμε δηλώσει ότι για κάθε αλλαγή στην συνταγογράφηση και στα λειτουργικά προγράμματα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση και ενημέρωση και όχι αιφνιδιασμοί για το καλό της Δημόσιας υγείας».
ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: Οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους
Την αντίθεσή της στο νέο σύστημα είχε εκφράσει εξ αρχής και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ):
«Για να ενεργοποιηθεί όμως κάτι τέτοιο ζητείται από τους ιδιώτες ιατρούς να δεσμεύσουν για τουλάχιστον 2 μήνες καθημερινό ωράριο στο ιδιωτικό τους ιατρείο, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υφιστάμενη σύμβασή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «θα είναι οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού από την 1η ημέρα του μήνα και να κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους ΚΑΙ αυτήν την υπηρεσία».