Σε έξαρση κοκτέιλ ιώσεων

Περισσότερες φέτος οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό

Γέμισαν τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα. Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι πάντα».Τρομάζει τους ειδικούς το κοκτέιλ ιώσεων που βρίσκεται σε έξαρση σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και που έχει προκαλέσει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι ανησυχητική ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 70.000 με 80.000 κρούσματα.

  • Τι ανησυχεί τους ειδικούς;
    «Η διαφορά με φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Έχουμε ένα μίγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως εκτίμησε ο «ο Ιανουάριος θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μια και είναι ο μήνας ο οποίος πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μας».

Μιλώντας για τις εκτιμήσεις των ιατρών τόνισε ότι «μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε 70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους γιατί εκτός από τους εμβολιασμούς έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στους φόβους για εκτόξευση των κρουσμάτων μετά τα εορταστικά τραπέζια.

«Ήρθε ένα κύμα το οποίο βλέπαμε από την Αυστραλία δύο μήνες νωρίτερα το οποίο με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που όμως δεν κάνουν συχνά πνευμονία όπως έκανε παλαιότερα ο κορονοϊός. Γέμισαν τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα. Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι πάντα. Μπορεί να είναι κορονοϊός, αδενοϊός, RSV, μπορεί να είναι και άλλοι που δεν τους ανακαλύπτουμε» τόνισε μιλώντας στο OPEN ο κ. Γουργουλιάνης.

Διευκρίνισε ακόμη πως οι ιώσεις αυτές «δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με πυρετό που κρατά 2-3 μέρες, με μπούκωμα, με πονόλαιμο και αυτοί που κάνουν πνευμονία είναι οι ευάλωτοι. Επομένως ξαναέρχεται η κουβέντα για τους εμβολιασμούς και της γρίπης. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία» είπε, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να «προστατέψουμε τους ευάλωτους αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο νομίζω θα είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας με λίγες περισσότερες λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό».

Τέλος, σημειώνει πως «ο χειμώνας αυτός θυμίζει στα νοσοκομεία εικόνες από το 2017 και 2018 που είχαμε όλες τις άλλες λοιμώξεις όταν δεν είχαμε ακόμα κορονοϊό. Για εμάς είναι ένα φορτίο αλλά είναι και μια συνηθισμένη δραστηριότητα αυτό που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία».