Σε επαγρύπνηση η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων

Αντιδράσεις των εργαζομένων με απεργιακές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα στους αυτοδιοικητικούς να δηλώσουν και πάλι την αντίθεσή τους στα σχέδια της εταιρείας για τον λόφο του Περάματος

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού, την περασμένη εβδομάδα έφτασε στην Αθήνα ο Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold για να συνομιλήσει με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό για τον λόφο του Περάματος που είναι στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου «Ο Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold Θα επισκεφθεί και την περιοχή μας και λογικά θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούμε τον κύριο Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους τις περιοχής μας να του δώσουν για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι η περιοχή μας δεν είναι για να παραδοθεί στην καταστροφική “επένδυση” τους αλλά να συνεχίσει αμόλυντη να προσφέρει τα αγαθά της στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους ψαράδες και σε όλους τους πολίτες και στις επόμενες γενιές την αστείρευτη βιωσιμότητα και ευημερία».

«Καμιά εταιρεία δεν θα καταστρέψει τον τόπο μας για ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα είναι σαν αυτές της Χαλκιδικής με εκβιασμούς και ενάντια στην υγεία των εργαζομένων. Κύριε CEO go home» καταλήγει η ανακοίνωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Τετάρτη 12/6/2024 οι μεταλλωρύχοι της “Ελληνικός Χρυσός” στην Χαλκιδική πραγματοποίησαν νέα 24ωρη απεργία απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις αντεργατικές προτάσεις της για

1) Κατάργηση του 8ωρου με δέλεαρ την αύξηση κατά 5% στον βασικό μισθό και εφαρμογή “νέου προγράμματος εργασίας” με 12ωρη- 4ημερη εργασία.

2) Κατάργηση των αργιών και 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο.

3)Η εταιρεία τους εκβιάζει ότι αν δεν δεχθούν θα υπάρξει μείωση του χρόνου ζωής του μεταλλείου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι το μεταλλείο της Ολυμπιάδας κατέγραψε αύξηση 27% της παραγωγής την τελευταία 2ετια με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Είναι φανερό ότι η εταιρεία επιτίθεται ανοιχτά στους εργαζόμενους για περισσότερα κέρδη, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησε ποικιλότροπα.

(Με διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της αδειοδότησης της και με επιθέσεις εναντίον των κατοίκων που είναι αντίθετοι στην καταστροφή του τόπου τους από την εταιρεία).

Την Τετάρτη επίσης έφτασε και ο Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Αθήνα για να συνομιλήσει με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό για τον λόφο του Περάματος που είναι στα σύνορα των δύο νομών Ροδόπης και Έβρου.

Θα επισκεφθεί και την περιοχή μας και λογικά θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καλούμε τον κύριο Περιφερειάρχη (τους αντιπεριφερειάρχες) και τους δημάρχους τις περιοχής μας να του δώσουν για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι η περιοχή μας δεν είναι για να παραδοθεί στην καταστροφικη “επένδυση” τους αλλά να συνεχίσει αμόλυντη να προσφέρει τα αγαθά της στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους ,τους μελισσοκόμους ,τους ψαράδες και σε όλους τους πολίτες και στις επόμενες γενιές την αστείρευτη βιωσιμότητα και ευημερία.

Καμιά εταιρεία δεν θα καταστρέψει τον τόπο μας για ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα είναι σαν αυτές της Χαλκιδικής με εκβιασμούς και ενάντια στην υγεία των εργαζομένων. Κύριε CEO go home.